Κανόνας πλέον που αποτελεί πληγή για την οικονομία η καθυστέρηση καταβολής μισθού

Κάποτε οι καθυστέρηση της καταβολής μισθού στον εργαζόμενο ήταν η εξαίρεση, ενώ σήμερα είναι ο κανόνας, καθώς οι εργασιακές σχέσεις έχουν απελευθερωθεί, ενώ αντίθετα ο εργοδότης δεν έχει καμία επίπτωση όταν καθυστερεί να πληρώνει τον υπάλληλό του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι υπομένουν το μαρτύριο της καθυστέρησης, πέραν του ενός μήνα, στην καταβολή του μισθού τους.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι επιχειρήσεις να οφείλουν αποδοχές έξι μηνών,

ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν τρεις μήνες. Μάλιστα τα κρούσματα πληθαίνουν και η καθυστέρηση φτάνει ή ξεπερνά τον ένα χρόνο με αποτέλεσμα να έχουμε «εργαζόμενους» που στην ουσία είναι αιχμάλωτοι οι οποίοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, πράγμα που έχει επιπτώσεις τόσο στην ζωή των ίδιων των «εργαζομένων», όσο και στην αλυσίδα της αγοράς και τις κατανάλωσης και κατά συνέπεια και της ευαγγελιζόμενης ανάπτυξης.

Με βάση τα στοιχεία, το συγκεκριμένο φαινόμενο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι καθυστερήσεις διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Βήμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα