Κάνατε αυτοπεραίωση; Θα… ξαναπληρώσετε!

Από «κρησάρα» θα περάσουν όσοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, και στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυρίας Σαββαϊδου το δείγμα των ελέγχων θα αντιστοιχεί στο 0,5% των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί τα έτη 2013 και 2014 και η επιλογή δεν θα γίνει στα «τυφλά» αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι:

– Το είδος της δραστηριότητας και κατά συνέπεια

αν εντάσσεται ο επιτηδευματίας στη «μαύρη» λίστα που έχει συντάξει η ΓΓΔΕ με τα επαγγέλματα που βαρύνονται με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

– Επιβαρυντικός παράγοντας είναι η δήλωση επαγγελματικών δαπανών υψηλότερων του μέσου όρου της επαγγελματικής δραστηριότητας,

– Αν ο επιτηδευματίας έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στη φορολογία εισοδήματος, αλλά θα επεκταθεί και στις υποχρεώσεις του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, ενώ θα αναζητηθούν και ενδεχόμενες παραβάσεις του παλιού Κ.Β.Σ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις διατάξεις για την αυτοπεραίωση, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα