Κάμερες στα… κράνη ζητούν αστυνομικοί για τα ΜΑΤ!-Ψάχνουν τους δύο του περιπτέρου

Μικροκάμερες στα… κράνη των αστυνομικών των ΜΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης ζητούν από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια να τοποθετηθούν συνδικαλιστές της Αστυνομίας, μετά τη «ναυμαχία» των Εξαρχείων, που εξελίχθηκε σε μείζον θέμα, στο τέλος του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή, αλλά με αναπάντητες ακόμη όλες τις παραμέτρους της, αυτές που θα βοηθήσουν τον πολίτη να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Δύο αστυνομικοί των ΜΑΤ, σε μια ανάπαυλα

των επεισοδίων που ξετυλίχθηκαν στο κέντρο των Εξαρχείων, πήγαν σε περίπτερο να πάρουν ένα κιβώτιο νερά.Επικαλούμενοι σκηνές από βίντεο, που βγήκε στη δημοσιότητα, δύο νεαροί θαμώνες της Πλατείας, που κάθονταν «στο πόδι» του ιδιοκτήτη, αρνήθηκαν να δώσουν «νερά σε μπάτσους» και βιντεοσκοπώντας σκηνές εν μέρει του όλου επεισοδίου, ισχυρίστηκαν ότι οι αστυνομικοί…έκλεψαν τα νερά χωρίς να πληρώσουν!

Το ακριβώς αντίθετο ισχυρίζονται οι αστυνομικοί, που λένε ότι έδωσαν κανονικά 20 ευρώ, αλλά βρέθηκαν μέσα σε κυκεώνα ύβρεων, τις οποίες ακολούθησε συμπλοκή, στη διάρκεια της οποίας το εικοσαεύρο έπεσε στο έδαφος. Στην εκδοχή αυτή συμφωνούν και πολίτες που κατέθεσαν στις εσωτερικές Υποθέσεις, ενώ το ζητούμενο είναι αν το βίντεο περιέχει όλες τις σκηνές του επεισοδίου.Ενώ στη συνέχεια θα παρατεθούν τα διαθέσιμα στοιχεία για τις «δύο αλήθειες» που υπάρχουν, έως ότου οι «αδιάφθοροι» της αστυνομίας καταλήξουν σε πόρισμα, οι αρμόδιοι της Αστυνομικής Ένωσης Θεσσαλονίκης, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα από τη συγκεκριμένη συμπλοκή για ένα κιβώτιο μπουκάλια νερού, συνέταξαν εκτενή επιστολή με αποδέκτη τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Όπως γράφουν επί λέξει στην επιστολή, «σχεδόν πάντα, οι κάμερες (σ.σ. των άλλων) καταγράφουν και δημοσιοποιούν τα σημεία, που ο αστυνομικός επιτίθεται σε κάποιον πολίτη και ποτέ σχεδόν την επίθεση των πολιτών κατά συναδέλφων. Επειδή», συνεχίζουν, «όσα βιώνουν οι συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, δεν περιγράφονται με λόγια, αλλά μόνο βιωματικά, κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση μικροκαμερών στα κράνη των συναδέλφων των διμοιριών ΥΑΤ-ΥΜΕΤ».

Βέβαιο είναι ότι θα κυλήσει πολύ…νερό στο αυλάκι έως ότου και αν ποτέ υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, καθώς είναι θέμα νομικού πλαισίου, προσωπικών δεδομένων και πολλών άλλων παραμέτρων. Άλλωστε, την ιδέα των μικροκαμερών είχε στο παρελθόν άλλος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, αλλά ως φαίνετα, εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε να την υλοποιήσει, καθώς πιθανότερο ήταν να ξεσηκώσει θύελλα.

Τι ερευνούν οι εσωτερικές υποθέσεις-Ψάχνουν τους δύο του περιπτέρου

Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων, στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα της υπόθεσης που κινδυνεύει να πνίξει το κύρος της ΕΛ.ΑΣ σε ένα κιβώτιο με νερά, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν πάει καταθέσεις από όλους του εμπλεκόμενους, αλλά τους λείπουν δύο. Είναι οι δυο νεαροί, που κατάγγειλαν τους αστυνομκούς των ΜΑΤ για την κλοπή του κιβωτίου του εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αττική freepress», ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου κατέθεσε στις Εσωτερικές Υποθέσεις και είπε ότι, όπως το συνηθίζει, όταν απαιτείται ν’ απουσιάσει για κάποιο διάστημα, αφήνει στο πόστο του παιδιά που κάθονται στο θεατράκι. Το ίδιο συνέβη την επίμαχη ώρα το βράδυ του Πολυτεχνείου, χωρίς όμως, όπως είπε, να γνωρίζει «ποιοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν προσωρινά την ευθύνη της διαχείρισης».Έτσι, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, καταβάλλεται προσπάθεια πρώτα να ταυτοποιηθούν τα δύο βασικά πρόσωπα του επεισοδίου και στη συνέχεια να βρεθούν για να καταθέσουν.

Μέχρι στιγμής, έχουν ληφθεί άνω των 30 καταθέσεων, από τις οποίες, πλην του ιδιοκτήτη του περιπτέρου, άλλων δύο ιδιωτών, που οι πληροφορίες σημειώνουν ότι ταυτίζονται στις περιγραφές με την εκδοχή των αστυνομικών τόσο στις καταθέσεις, όσο και με την αναφορά του επικεφαλής της διμοιρίας που υποβλήθηκε στη ΓΑΔΑ, τουλάχιστον 12 ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.Το dvd έχει σταλεί για εργαστηριακή έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί μοντάζ και εάν υπάρχουν κομμένες σκηνές, προκειμένου ν’ αναζητηθεί το τηλέφωνο ή η κάμερα, που απαθανάτισε το συμβάν, με την προσδοκία να υπάρχουν οπτικές καταγραφές πριν από αυτές που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων μπορεί να μην εντοπίζουν προς στιγμήν κλοπή, ωστόσο εξετάζουν όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν του επεισοδίου, προκειμένου να διαπιστώσουν, αν έχουν τελεστεί εκ μέρους των αστυνομικών ή των ιδιωτών αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα.

Ο 20χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, που βρίσκεται ένα μήνα στην συγκεκριμένη υπηρεσία, ο οποίος ήταν και ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που πήγε στο περίπτερο της Πλ. Εξαρχείων, αρνείται την κλοπή εμφιαλωμένου νερού.Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, πήγε με τον συνάδελφό του να αγοράσουν νερά για όλα τα μέλη της διμοιρίας και πήγε να δώσει 20 ευρώ στον περιπτερά. Εκείνος, όμως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τού είπε ότι δεν πουλά νερό σε αστυνομικούς και είναι δικαίωμά του να το κάνει, με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμείνουν προσωρινά στο χέρι του, καθώς από την ένταση που προκλήθηκε στη συνέχεια τα χρήματα έπεσαν.

Άλλος αστυνομικός που άκουσε την συνομιλία παρενέβη και ζήτησε εξηγήσεις από τον περιπτερά, καλώντας τους συναδέλφους του να τον συλλάβουν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς διαπίστωνε ρατσιστική συμπεριφορά και αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.Ταυτόχρονα όμως, οι υπόλοιποι της διμοιρίας που είδαν τη σκηνή επενέβησαν για ν’ ακολουθήσει η συμπλοκή και το τράβηγμα της μπλούζας του «περιπτερά», ενώ οι άλλοι 3 έφυγαν, όμως ο ένας έπεσε πάνω στα μέλη άλλης διμοιρίας που ήταν σε απόσταση 15 μέτρων και συνελήφθη.

Ο επικεφαλής Υπαστυνόμος της διμοιρίας από τα επεισόδια που ακολούθησαν του περιστατικού, υπέστη κάταγμα μετακαρπίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, ανέφερε στους αστυνομικούς πως τη στιγμή του επεισοδίου δεν βρισκόταν εκεί και είχε αφήσει στη θέση του δύο νεαρούς, θαμώνες της περιοχής και όχι μόνιμους υπαλλήλους, «που τον βοηθούν συνήθως».Του είπαν ότι κάποιοι αστυνομικοί πήραν νερά χωρίς να πληρώσουν και τους χτύπησαν, ενώ ο ίδιος δεν διαπίστωσε την απώλεια εμπορευμάτων παρά μόνο ελάχιστα νερά, ενώ δεν βρήκε 20 ευρώ, όπως επικαλούνται οι αστυνομικοί.

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν πως είδαν τον αστυνομικό να επιχειρεί να δώσει χρήματα στο ταμείο του περιπτέρου, επιβεβαιώνουν την έντονη συνομιλία με τον νεαρό που βρισκόταν εκεί και την συμπλοκή που ακολούθησε.Στις σκηνές του βίντεο, ένας από τους δύο νεαρούς του περιπτέρου ακούγεται να φωνάζει: «ρε, είστε καλά, θα κλέψετε τα νερά από το ψυγείο; Θα πάρετε νερά με τη βία;».

Έρευνα και από εισαγγελέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα παρενέβη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος. Έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παπά να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη κι αν έχουν τελεστεί εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα