Καιρός σήμερα Τρίτη: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Καύσωνας και ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας αναμένονται σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις αυξημένες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά τμήματα,

με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 34 βαθμούς), 26 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 39-40 βαθμούς), 22 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο έως τους 39 βαθμούς), 23 έως 36 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 38 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 36 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς. Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια τμήματα και στα παραθαλάσσια από 27 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στο Νότιο Ευβοϊκό πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Καύσωνας διαρκείας – Μελτέμια και ξηρασία ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών

«Η παρατεταμένη διάρκεια της υψηλής θερμοκρασίας εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις ευπαθείς ομάδες όσο και στην εύκολη και γρήγορη εκδήλωση των πυρκαγιών», λέει ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, στο CNN Greece. Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «Δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες θα επικρατήσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πολλές περιοχές της χώρας όπως: στην Πελοπόννησο, τη νότια Κρήτη, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και την Αττική. Έχουμε παρατεταμένο καύσωνα. Ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και νότιας χώρας θα είναι ζεστό σήμερα».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θα επικρατήσουν θερμοκρασίες 43 και 44 βαθμών Κελσίου αλλά θα έχουμε διάρκεια σε βαθμούς 38 και 39 °C. «Το κύμα καύσωνα δεν έχει ακραία συμπεριφορά, δηλαδή πάρα πολύ υψηλές αλλά το φαινόμενο θα έχει εμμονή για πολλές ημέρες. Αυτό είναι κακό για το ευάλωτο μέρος του πληθυσμού, γι΄αυτό συνίσταται να αποφεύγονται οι μετακινήσεις τις θερμές ώρες, δηλαδή το μεσημέρι, και όσο μπορεί ο κόσμος να μην εκτίθεται στην άμεση ακτινοβολία της ημέρας».

Ο καύσωνας ενισχύει τις πυρκαγιές

Αυτός ο καύσωνας είναι επικίνδυνος και για τις πυρκαγιές καθώς δημιουργούνται συνθήκες μεγάλης ευφλεκτότητας. Η παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία είναι άκρως επικίνδυνο για τη φωτιά. Συγκεκριμένα, «κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή (22/07) τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα, όπως η νεκρή ύλη, δηλαδή τα μικρά κλαδιά και οι κορμοί, τα φύλλα, οι πευκοβελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Μελτέμια στο Αιγαίο

Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022, τα οποία ευνοούν τις φωτιές. «Τα μελτέμια στο Αιγαίο επηρεάζουν την Ανατολική Αττική. Προς το παρόν επικρατούν άνεμοι έως 4 μποφόρ, ωστόσο, θα είναι μία εβδομάδα που θα έχουμε πιο ισχυρούς ανέμους και κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή όπου θα ενισχυθούν περαιτέρω. Επομένως θα έχουμε έναν επικίνδυνο συνδυασμό υψηλής θερμοκρασίας και δυνατών ανέμων που ευνοείται η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα