Και τώρα τρέχουμε… για την ψήφιση των νόμων!

Τον «ανηφορικό δρόμο» των εφαρμοστικών νόμων έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αφού πρέπει να… τρέξει για να ψηφιστούν τουλάχιστον 6 νομοθετήματα με μνημονιακές υποχρεώσεις και έτσι να δείξει στους δανειστές ότι η Ελλάδα τηρεί την συμφωνία.

Από την άλλη, προ των πυλών είναι ο έλεγχος του κουαρτέτου, αφού από την Πέμπτη το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στην Αθήνα για να πιάσουν δουλειά και να ελέγξουν εκτός από τα νομοθετήματα και

την υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων, όπως αυτά καθορίστηκαν από το Eurogroup. Η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως τα μέσα Νοεμβρίου, για να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πρέπει να έχει κλείσει έως τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να αποφευχθεί ένα bail in στις καταθέσεις των πολιτών.

Η πρώτη ομάδα εργασίας των ελεγκτών θα είναι εξειδικευμένη, σε αυτήν την πρώτη φάση, στα θέματα δημόσιας διοίκησης, ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεων και ασφαλιστικού, όπου θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα θέματα αρμοδιότητάς τους για να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους.

Η δεύτερη ομάδα θα ελέγξει κατά κύριο λόγο τα μακροοικονομικά στοιχεία, που δεν είναι άλλα από τον Προϋπολογισμό του 2016 και τα πρόσθετα μέτρα για το 2015, αλλά και τις τράπεζες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση.

Μετά τον σαρωτικό έλεγχο των κλιμακίων, στην Αθήνα θα καταφθάσουν στο τέλος Οκτωβρίου και οι επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση, όπου με βάση τα αποτελέσματα θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 3 δισ. €, που είναι 2 δισ. € προς την Ελλάδα και αργότερα έως το τέλος του έτους το εναπομείναν 1 δισ. €. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για εσωτερικές υποχρεώσεις, όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη και οι ανάγκες των Ταμείων.

Ένα «βουνό» υποχρεώσεις σε μία εβδομάδα…

Με βάση το καλό σενάριο ο έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από το κουαρτέτο έως το τέλος Νοεμβρίου, όμως για να συμβεί αυτό η Ελλάδα με πολυνομοσχέδια πρέπει να περάσει μία σειρά από μέτρα, όπως αυτά άλλωστε περιγράφονται με σαφήνεια και στον Προϋπολογισμό.

Συνοπτικά στη σελίδα 45 του προσχεδίου του Προϋπολογισμού αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο τα μέτρα, που θα ληφθούν, αλλά είναι και κοστολογημένα, δηλαδή πόσα έσοδα ή εξοικονομήσεις θα υπάρξουν.

Έτσι, σύμφωνα με τους πίνακες, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά:

– 1,417 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

– 200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φόρου για τα ενοίκια.

– 301 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

– 361 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

– 63,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στον φόρο ασφαλίστρων.

– 10,5 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στο νόμο για τις 100 δόσεις.

– 80,5 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– 15 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες.

– 28,6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 2% στην εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

– 40,9 εκατ. ευρώ από την αύξηση της συμμόρφωσης για τεχνικό έλεγχο των οχημάτων (ΚΤΕΟ).

– 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ.

– 8,6 εκατ. ευρώ από τον φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

– 226,8 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ και στα κέρδη από VLT’s.

Σε ό, τι αφορά στις δαπάνες, εκεί έρχεται «ξυράφι» με στόχο να βρεθούν:

– 1.268,6 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στις συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Επιμέρους, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών συντάξεων δημοσίου κατά 258,1 εκατ. ευρώ.

– 21,4 εκατ. ευρώ από μισθολογικές παρεμβάσεις και μη μισθολογικές παροχές.

– 105 εκατ. ευρώ για τα κοινωνικά επιδόματα. Το ποσό αυτό αφορά στην περικοπή του επιδόματος θέρμανσης.

– 400 εκατ. ευρώ από περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

– 22 εκατ. ευρώ από το κονδύλι της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Και η νέα Ομάδα Δράσης στην Ελλάδα

Στην Αθήνα έχει «κατασκηνώσει» η νέα Ομάδα Δράσης, η λεγόμενη και Task Force, με επικεφαλής τον Ολλανδό τεχνοκράτη Μάρτιν Φερβέι, για να συντονίσει τις ελληνικές αρχές, σε θέματα μετανάστευσης (αφού θα διατεθούν μεγάλα χρηματικά ποσά από την Ε.Ε.), δημόσιας διοίκησης, φορολογικών αλλαγών και να επιβλέψει την πρόοδο του νέου ΕΣΠΑ, που τόσος αγώνας έχει γίνει για να μην χαθούν κονδύλια.

Ο κ. Φερβέι και η ομάδα του θα εκπονήσει σχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση, που πρέπει κανονικά να έχει ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, πράγμα πολύ δύσκολο, και θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:

– Αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες (περισσότερες κλίμακες και υψηλούς συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα).

– Κόψιμο φοροαπαλλαγών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

– Αλλαγές στις φορολογικές Αρχές για περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους.

Η Ομάδα Δράσης θα βοηθήσει και στην οριστικοποίηση του πολυνομοσχεδίου, που θα φέρει στα κρατικά ταμεία -μαζί με σειρά άλλων εφαρμοστικών διατάξεων- τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ για να κλείσει μία δημοσιονομική «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ–1 δισ. ευρώ, αλλά και για να μην χαθούν κονδύλια από το πρόγραμμα, που λήγει στο τέλος του έτους.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και έχει δεσμευθεί το οικονομικό επιτελείο είναι η ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σουπερμάρκετ. Εκτός από το νέο Προϋπολογισμό, η Βουλή θα κληθεί επίσης να ψηφίσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016-2019, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Το βέβαιο είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΠΑ είναι οι υπερδεσμεύσεις 6,3 δισ. ευρώ, που περισσεύουν και με την αυξημένη πλέον συγχρηματοδότηση ο λογαριασμός ανεβαίνει, με το υπουργείο να έχει σε πλήρη εξέλιξη μία σαρωτική προσπάθεια απένταξης έργων, η οποία φέρεται να δέχεται πλειάδα αντιστάσεων.

Το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του έτους και προς το παρόν ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων παραμένει υπαρκτός, αφού υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στην ελληνική βούληση για παράταση. Στο νέο ΕΣΠΑ το πρόβλημα είναι η καθυστέρηση, αλλά και η απουσία ρευστότητας. Όσο για το πακέτο των 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουν τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ αργότερα θα έρθει το 1 δισ. ευρώ της αποπληρωμής του ίδιου προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα