Και στο βάθος καμία συμφωνία…

Με την πρόοδο στους διαλόγους με την τρόικα, όμως όχι με τη συμφωνία θα ταξιδέψει η ελληνική κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανότατα θα υπάρξει συμβιβασμός αμφότερων για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ «μεγάλη πρόοδος» σημειώθηκε στο θέμα των διαρθρωτικών μέτρων με την τρόικα να αποδέχεται τελικά τις ελληνικές προτάσεις για ζητήματα, όπως εκείνο του γάλακτος.

Στο

«μέτωπο» των τραπεζών, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δήλωσε δε ότι ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη το ακραίο σενάριο της Blackrock, το οποίο ανεβάζει στα 9,4 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων, ακόμα και τότε τα κεφαλαιακά αποθέματα του ΤΧΣ επαρκούν για να τις καλύψουν.

Σημείωσε επίσης ότι το Ταμείο θέτει το ζήτημα στην ατζέντα διεκδικώντας μελλοντικά ενεργό ρόλο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα φορολογικά, δηλαδή στο νομοσχέδιο για τις διορθώσεις - ελαφρύνσεις σε πρόστιμα και άλλα θέματα, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «αναγκαστικά» μονομερώς.

Εργασιακά και ασφαλιστικά στην ατζέντα της Παρασκευής

«Όχι» στην αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις αναμένεται να επαναλάβουν ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Οικονομικών , Γ. Στουρνάρας σήμερα (Παρασκευή) το μεσημέρι στους επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους θα συναντηθούν.

Η τρόικα ζητά νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, και δεν δέχεται πως αυτό έχει ατύπως καταργηθεί, καθώς έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).

Πρέπει να σημειωθεί πως ο υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης είχε χθες το βράδυ συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να προετοιμάσουν τη σημερινή συνάντηση.

Σε αυτή εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες όλα τα επιχειρήματα και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9%, αρχής γενομένης από το προσεχές καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα