Και επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ανακοινώθηκε σήμερα επισήμως η μεγάλη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 63,75%. «Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βλαντίμιρ Τσουρόφ, διευκρινίζοντας πως το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 65,3% των 110 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεύτερος έρχεται ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με

17,18% και τρίτος ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Προχόροφ με περίπου 7,7%. Ο εθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκεντρώνει 6,24% και ο ηγέτης του κόμματος «Μια Δίκαιη Ρωσία», Σεργκέι Μιρόνοφ έρχεται τελευταίος με 3,84%.

Εν τω μεταξύ, με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο της Μόσχας, μετά τη νίκη του Πούτιν, ενώ οι δείκτες RTS και Micex αυξήθηκαν κατά 0,25% και 0,34% αντίστοιχα.

«Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα περιορίζεται», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ρωσική Τράπεζα Aton.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι παρατηρητές καταγγέλλουν εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές κάλπες και στην εκλογική διαδικασία. Παράλληλα, η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει την εκλογή Πούτιν στην προεδρία και διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση σήμερα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δυτικοί παρατηρητές αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεσή τους (στις 12:00 ώρα Ελλάδας) σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται, πως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν επιφυλάξεις για την διαδικασία στα πρώτα της στάδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα