Καύσωνας Πέμπτη: Καμίνι η χώρα – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό την αυριανή ημέρα, γιατί ο υδράργυρος θα φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές, υποστηρίζει ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος, εφιστώντας μάλιστα την προσοχή για υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών. Μάλιστα, ο Γιάννης Καλλιάνος, δίνοντας τη βαρύτητα της επισήμανσης του σχολίασε πως “τέτοιος άνεμος και τέτοιες θερμοκρασίες επικράτησαν πριν από 3 χρόνια στο Μάτι”. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Πέμπτη θα είναι μία δύσκολη ημέρα και οι περιοχές που θα ψηθούν είναι η Θεσσαλία, η Κεντρική και Ανατολική Στερεά, η Αττική

και η Εύβοια, η Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος και η Νότια Κρήτη. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα υπάρχουν τμήματα που ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι 42-43 βαθμούς.

Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Υπάρχει μικρή πιθανότητα στις βόρειες και δυτικές περιοχές του νομού Αττικής ο υδράργυρος να φτάσει 43 βαθμούς Κελσίου. Τα τμήματα αυτά που συνορεύουν με την Βοιωτία και την Εύβοια θα έχουν αυξημένη θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων. Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας θα έχουμε ένα δυτικό άνεμο στα ηπειρωτικά τμήματα, ένα δυτικό λίβα, που θα είναι αρκετά ξηρός, και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίας υψηλός είναι ο κίνδυνος για πυρκαγιές.

Πολιτική Προστασία: Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Στην κατηγορία κινδύνου 4 της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για εκδήλωση πυρκαγιάς, βρίσκονται έξι περιοχές. Πολύ αυξημένος είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς την Πέμπτη 1/7, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που θα πνέουν έως 6 μποφόρ.

Χάρτες

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για αυριο Πέμπτη, η μέγιστη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 με 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τους 39 με 41, στα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι άνεμοι από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική και νότια χώρα θα ενισχυθούν έως 6 μποφόρ.

Όπως δείχνει και ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για αύριο Πέμπτη 01 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Mαρουσάκης: Εκκληση για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Kορυφώνεται αύριο, Πέμπτη, 1 Ιουλίου το κύμα καύσωνα στη χώρα μας, με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη να εκτιμά πως σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44 βαθμούς κελσίου. Παράλληλα, ο μετεωρολόγος απευθύνει έκκληση για τον κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ από το μεσημέρι της Παρασκευής προβλέπει επικίνδυνες καταιγίδες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Με τον υδράργυρο στα ύψη, αφρικανική σκόνη αλλά και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και την Παρασκευή. Μάλιστα το επόμενο διήμερο (Πέμπτη – Παρασκευή) αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να “φλερτάρει” με τους 44° σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές.

Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου (πρώτος χάρτης) παρατηρούμε ότι στο σύνολο της ανατολικής Μεσογείου επικρατεί ανέφελος καιρός μιας και σε αυτές τις περιοχές επικρατεί ένα ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Νότια της Ιταλίας διακρίνουμε νεφικά συστήματα από μία αβαθή ατμοσφαιρική διαταραχή, τα οποία μετατοπίζονται προς τα βορειοανατολικά και στην πορεία τους μεταφέρουν αφρικανική σκόνη που θα φτάσει μέχρι και τη χώρα μας επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να δούμε την πολύ θερμή αέρια μάζα (κόκκινες αποχρώσεις) που θα καλύψει το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου και που στην ουσία αυτές θα προκαλέσουν το δεύτερο ισχυρό κύμα καύσωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη μας, δροσερές αέριες μάζες θα κινηθούν από τα βόρεια Βαλκάνια προς την περιοχή μας επαναφέροντας τον υδράργυρο σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα.

Κοντά στους 44 βαθμούς ο υδράργυρος – Ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Στον τελευταίο μας χάρτη αποτυπώνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου περιμένουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αφορούν περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου. Αυτό οφείλεται στο ότι σε αυτές εκεί τις περιοχές θα επικρατήσουν σταδιακά ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τα βουνά της Πίνδου λειτουργούν σαν καταβάτες (πολύ θερμός και ξηρός άνεμος) ανεβάζοντας πιο πολύ τον υδράργυρο ενώ ταυτόχρονα καθιστούν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση και στο θέμα των πυρκαγιών. Γι αυτό χρειάζεται ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ από όλους μας!!!!!

Επικίνδυνες καταιγίδες την Παρασκευή

Οι ψυχρότερες αέριες μάζες που θα μας επηρεάσουν μέσα στην Παρασκευή, θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα με έμφαση τα βόρεια – βορειοανατολικά γεωγραφικά διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταιγίδες – χαλάζι – κεραυνούς που είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα οπότε και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ετοιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καύσωνας Πέμπτη, Καμίνι, – Πολύ,kafsonas pebti, kamini, – poly