Ιστορική συμφωνία Ινδίας – Μπαγκλαντές για διευθέτηση συνοριακών διαφορών

Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Μπαγκλαντές υπέγραψαν χθες μια συμφωνία διευθέτησης των 4.000 χλμ συνοριογραμμής τους αποσαφηνίζοντας τις ταυτότητες των 52 χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε θύλακες γης για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, όταν και οι όμορες χώρες προσπάθησαν για πρώτη φορά να διευθετήσουν τις πολύπλοκες εδαφικές τους διαφορές που ανάγονται στο 1713.

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα, οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν περίπου 200 μικρούς θύλακες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε

διάφορα σημεία της μεθορίου. Οι κάτοικοι αυτών των θυλάκων στερούνται πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Τη ανταλλαγής εδαφών συνοδεύει μια σειρά εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με 4,5 δισ δολ. επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και 2 δισ δολ. πιστωτικής διευκόλυνσης στο Μπαγκλαντές.

Βάσει της συνθήκης που υπογράφτηκε, κάθε χώρα θα αποκτήσει τον έλεγχο των περισσότερων θυλάκων που βρίσκονται στα εδάφη τους και οι κάτοικοι αυτών θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν εκεί που διαμένουν ή να μετακινηθούν στην άλλη μεριά των συνόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα