Ίσο αριθμό εδρών αποσπούν οι συνασπισμοί δεξιάς και κεντροαριστεράς στο Ισραήλ

Σε ισοπαλία κατέληξαν οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, με το δεξιό συνασπισμό και το συνασπισμό της κεντροαριστεράς στο Ισραήλ, να αποσπούν από 60 έδρες ο καθένας, με καταμετρημένο το 99,5% των ψηφοδελτίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Το κοινό ψηφοδέλτιο των κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κόμματος Ισραελ Μπεϊτέινου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν συγκεντρώνει 31 έδρες, έναντι 42 που διέθετε στις προηγούμενες εκλογές,

σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της η εκλογική επιτροπή,


Στη δεύτερη θέση, με 19 έδρες, βρίσκεται το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ, το οποίο ίδρυσε μόλις πριν από ένα χρόνο ο πρώην δημοσιογράφος Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ ακολουθεί το Εργατικό Κόμμα με 15 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ.

Μεταξύ των κομμάτων-συμμάχων του Νετανιάχου, βρίσκονται η Εβραϊκή Εστία, το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα που εκπροσωπεί του εποίκους υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, με 11 έδρες, τα υπερορθόδοξα κόμματα των σεφαρδιτών «Σας», που αποσπούν 11 έδρες και των ασκενάζι «Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά», με 7 έδρες.

Το νέο κεντρώο «Κίνημα» (ΧαΤνούχα) της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι που στήριξε την εκστρατεία του στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους λαμβάνει 6 έδρες, το αριστερό Μέρετζ επίσης 6 έδρες, τα αραβικά κόμματα 12 έδρες και το Καντίμα 2 έδρες.

Κατά πάσα πιθανότητα ο Νετανιάχου αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος.

«Η κυβέρνηση που θα οικοδομήσουμε θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές. Πρώτα από όλα, στη στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Η πρώτη πρόκληση ήταν και παραμένει να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls ο κ. Νετανιάχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα