ΗΠΑ καλούν Ιράν για τις διαπραγματεύσεις με τη Συρία

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό και -πάντα ειρηνευτικό- στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα, για τη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να εργασθεί με τη Δαμασκό με απώτερο στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων και την βελτίωση της πρόσβασης στη χώρα των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Μπορούν

να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από μέρους του Ιράν τα οποία θα αποδείξουν στη διεθνή κοινότητα τις καλές προθέσεις που η Τεχεράνη επιμένει ότι έχει. Σε αυτά «φιγουράρει» το αίτημα για τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων από το συριακό καθεστώς με στόχο τους ίδιους τους πολίτες του.

Ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει ότι ακόμη μια επιβεβλημένη ενέργεια που πρέπει να κάνει η Τεχεράνη, αφορά στην διευκόλυνση του έργου των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ωστόσο, ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θεωρεί «σχεδόν απίθανο» το Ιράν να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 22 Ιανουαρίου, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει το θέμα άμεσα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, την Κυριακή, επανέλαβε την θέση των ΗΠΑ να μην συμμετάσχει επισήμως το Ιράν στη διάσκεψη «Γενεύη 2» καθώς δεν υποστηρίζει τη διεθνή συμφωνία του 2012 για τη Συρία, την «Γενεύη 1».

Keywords
Τυχαία Θέματα