ΙΟΒΕ: Ύφεση 4,6%, ανεργία 27,3% το 2013

Συνέχιση ύφεσης και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας προβλέπει ο ΙΟΒΕ για το 2013, ενώ εκτιμά αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία του έκθεση για την πορεία της ελληνική οικονομίας, το ΙΟΒΕ κάνει πρόβλεψη για χαμηλότερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το 2012, της τάξης του 4,6%, ενώ εκτιμά πως η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2013 αν και με ηπιότερο ρυθμό.

«Η

παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και το 2013 θα πλήξει αναπόφευκτα και την απασχόληση. Ωστόσο, η αναμενόμενη μικρότερη έκταση της ύφεσης, η υλοποίηση ορισμένων μεγάλων επενδύσεων, όπως η συνέχιση κατασκευής των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων και η ευρύτερη υιοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας του δεύτερου Μνημονίου θα επιβραδύνουν την πτώση της. Έτσι, η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στην περιοχή του 27,3%», τονίζει το ΙΟΒΕ, ενώ αναφερόμενο στον πληθωρισμό, σημειώνει:

«Με την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό και το 2013, λόγω των νέων εκτεταμένων δημοσιονομικών μέτρων, της αύξησης της ανεργίας και της περικοπής των δημοσίων δαπανών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί στη διάρκειά του. Ανασχετικά σε αυτή αναμένεται να επιδράσουν η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο οικιακής θέρμανσης μέχρι τον Μάιο και οι κλιμακωτές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως να αποτρέψουν τη φθίνουσα πορεία του. Ακολούθως, ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος στην περιοχή του 1,0%».

Για την πορεία του προϋπολογισμού, το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι για το 2012 παρέμεινε «εμφατικά εντός στόχων λόγω περιορισμού των δαπανών και χαμηλότερων πληρωμών τόκων μετά το PSI», ενώ για το 2013 προβλέπει στον περαιτέρω περιορισμό του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, σε €9,4 δισ. (5,2% του ΑΕΠ), από €12,9 δισ. το 2012 (6,6% του ΑΕΠ), καθώς και επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος (€748 εκατ., ή 0,4% του ΑΕΠ).

Keywords
Τυχαία Θέματα