Ημερίδα: Μετά το τροχαίο τι;

Υπάρχει μια χώρα που στη δεκαετία 2001-2010, κατάκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων από τροχαία.

Υπάρχει μια χώρα που κάθε μέρα πέντε τουλάχιστον άτομα χάνουν την ζωή τους και άλλα πέντε μένουν ανάπηρα μετά από τροχαίες συγκρούσεις.

Υπάρχει μια χώρα όπου, το να κυκλοφορείς στο δρόμο σημαίνει πως έχεις διπλάσια πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού από τροχαίο απ ότι στο σύνολο της Ευρώπης.

Υπάρχει μια χώρα όπου από το 1990 μέχρι σήμερα σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές

πάνω από σαράντα χιλιάδες (40.000) άνθρωποι, νέοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν χάσει την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα και άλλοι τόσοι έχουν μείνει ανάπηροι.

Υπάρχει μια χώρα που τα τροχαία δεν θεωρούνται είδηση, πολύ περισσότερο δεν θεωρούνται εγκλήματα. Είναι ατυχήματα, εκφάνσεις της κακιάς ώρας, του ταμπεραμέντου, του DNA, θέλημα του Θεού ή του Διαβόλου.

Υπάρχει μια χώρα όπου το πρώτο αίτιο θανάτου των νέων δεν θεωρείται πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Υπάρχει μια χώρα όπου το 8ο αίτιο θανάτου παγκόσμια δεν απασχολεί το Υπουργείου Υγείας αλλά το Υπουργείο Μεταφορών...

Έτυχε να ζούμε να κυκλοφορούμε και να πεθαίνουμε σ αυτή τη χώρα.

O πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Μετά το τροχαίο τι; Μια πρό(σ)κληση για τις υπηρεσίες Υγείας (Αθήνα Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014)

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στον Δημήτρη Βουρβαχάκη Δ/ντη του ΕΚΑΒ Κρήτης και τον Βαγγέλη Κελλαράκη πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης που στις 12/12/2012 έχασαν την ζωή του μέσα στο ασθενοφόρο μετά από την σύγκρουση του με ΙΧ που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα.

Στόχος της ημερίδας είναι:
-Ο συντονισμός των ενεργών ανθρώπων και συλλογικοτήτων από τον χώρο της υγείας που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα των τροχαίων. Φιλοδοξία αποτελεί η καθιέρωση της ως ετήσιας συνάντησης ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα αναδείξει και θα θέσει προς λύση το σύνολο των προβλημάτων
-Η προαγωγή της αντίληψης πως το ζήτημα των τροχαίων συγκρούσεων αποτελεί μείζον ζήτημα Δημόσιας Υγείας και σαν τέτοιο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και να μην εγκαταλείπεται/εκχωρείται στο υπουργείο Μεταφορών.
-Η ανάλυση των δυνατοτήτων παρέμβασης πριν, κατά και μετά το τροχαίο συμβάν με ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα της πρόληψης δεδομένου ότι τα τροχαία συμβάντα είναι στην μεγάλη του πλειοψηφία προβλέψιμα και είναι δυνατόν να προληφθούν, άρα με αυτή την έννοια δεν αποτελούν «ατυχήματα».
-Η συνάντηση των χρηστών των υπηρεσιών υγείας (άτομα με αναπηρία, οικογένειες θυμάτων και εμπλεκόμενοι με απώλεια) με τους λειτουργούς των υπηρεσιών που μπορεί να είναι επωφελής για όλους και να αναδείξει νέα ζητήματα και μια διαφορετική οπτική στην αντιμετώπιση τους.
Θα παρουσιαστεί η "Παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση της Οδικής Ασφάλειας" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν δράσεις πριν - κατά και μετά το τροχαίο από την σκοπιά των θυμάτων και των εργαζομένων στις υπηρεσίες Υγείας.

Να σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και να ελαχιστοποιήσουμε τις αναπηρίες. Να μην δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα στα θύματα των τροχαίων.
Ας ξεκινήσουμε Τώρα!

Πρόγραμμα:

10.00: "Παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση της Οδικής Ασφάλειας" Π.Ο.Υγείας, παρουσίαση Μαυράκη Άντα.

10.30: Η Ελλάδα αδιαφιλονίκητη πρωτοπόρος στο Τροχαίο Τραύμα.

Κουβίδης Γ.

11.00: Τροχαίο Τραύμα: Τι μπορεί και τι θα μπορούσε το ΕΚΑΒ.

Καλτσούδας Γ.

11.30: Το Ψυχικό Τραύμα, αναπόφευκτη συνέπεια του σωματικού: Ανάγκη παράλληλης θεραπείας και αποκατάστασης.

Αστρινάκης Α.

12.00: Φωτίζοντας την σκοτεινή πλευρά:

Τύπος, Δικαιοσύνη, Πραγματογνωμοσύνες.

Ψαρρά Α, Χριστοδουλοπούλου Τ. Μαλίζος Κ.

13.00: Τραύμα μια παραμελημένη νόσος. (Το τίμημα της προόδου;)

Κατσαραγάκης Στ, Παπανικολάου Π, Αρμαγανίδης Α.

14.00: Πρόληψη μονόδρομος για τον περιορισμό του τροχαίου τραύματος

Μπένος Α.

14.30: Ή οπτική των θυμάτων. Ενάντια στην λογική της θυματοποίησης

Ανοικτή συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα