Ικανοποίηση για την επέκταση του νότιου λιμένα κρουαζιέρας

Με αφορμή την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έργου της επέκτασης του νότιου λιμένα κρουαζιέρας ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη, για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε το έργο της επέκτασης του νότιου λιμένα Κρουαζιέρας, προϋπολογισμού 120.000.000

€ και μάλιστα με χρηματοδότηση κατά 95% από κοινοτικούς πόρους, κάτι που για τους γνωρίζοντες τις διαδικασίες κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων συμβαίνει για πρώτη φορά και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά.

Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Αττικής, o Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έχουν αναπτύξει αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία με τον ΟΛΠ με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του λιμανιού και τη λειτουργική σύνδεσή του με τον οικιστικό αστικό ιστό που το περιβάλει. Μάλιστα τα έργα του λιμανιού ήταν από τα πρώτα που «αγκαλιάσαμε» ως αιρετή Περιφέρεια Αττικής εντάσοντας τα στο ΠΕΠ με στόχο την δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης για τον Πειραιά, την Αττική και ολόκληρη τη χώρα. Πέραν του προαναφερθέντος έργου του νότιου λιμένα κρουαζιέρας πρόκειται για τα έργα «Κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου για κρουαζιερόπλοια στην Ακτή Μιαούλη/Αγίου Νικολάου», προϋπολογισμού 3.998.814 €,«Διαπλάτυνση Λιμένα Αλών και δικτύου λυμάτων επιβατικού λιμένα» προϋπολογισμού 2.899.951 €, «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» προϋπολογισμού 70.000.000 € και «Υπερυψωμένο μέσο σταθερής τροχιάς (monorail)» προϋπολογισμού 120.000.000 €.

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στη συνεισφορά του Γιώργου Ανωμερίτη για την κατασκευή του «Πάρκου Μικρασιατικού Ελληνισμού» σε ένα χώρο έξι στρεμμάτων, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης προς τιμήν των Μικρασιατών προσφύγων.

Τέλος έχοντας τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, καλώ όλους τους φορείς σε συστράτευση προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα ανακήρυξης του Πειραιά και της Σαλαμίνας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2021. Και είμαι βέβαιος ότι πέραν της ιστορικής αξίας της συμπλήρωσης των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα έργα της «Πολιτιστικής Ακτής» θα αποτελέσουν το ισχυρό χαρτί του φακέλου διεκδίκησης που πρέπει να κατατεθεί άμεσα».

Keywords
Τυχαία Θέματα