Η πρόταση του Πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στον προαύλιο χώρο της Βουλής, ανέπτυξε τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τα τρία συνθήματα που αναγράφονταν πίσω από το βήμα του Πρωθυπουργού, ήταν, «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση» και «Νέα Ελλάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας

πρότεινε:

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο μόνο αν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της Βουλής.Την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία να μπορεί να ενισχύσει τον ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του Πολιτεύματος

Για τα δημοψηφίσματα

Την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους.Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμπερίληψη στη συνταγματική αναθεώρηση, «μεγάλων ζητημάτων πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα».

Για τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής

Εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας.Η υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο Πρωθυπουργό.

Ενίσχυση του κράτους δικαίου

Στόχος είναι η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης, της ασφάλειας δικαίου αλλά και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Για το συνταγματικό έλεγχο

Ζήτησε προσοχή και σε βάθος συζήτηση.

Θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης μάλιστα προθεσμίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για την ενίσχυση του κράτους δικαίου δεν επιτρέπονται ρυθμίσεις «που έχουν μετατρέψει Υπουργούς και Βουλευτές σε κάστα που απολαμβάνει ειδικά προνόμια και λειτουργεί ανεξέλεγκτα».

Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, δυνατότητα εξαίρεσης μόνο με για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες.

Θα τροποποιηθεί ριζικά η κατάπτυστη διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των Υπουργών.

Για τις ανεξάρτητες αρχές

Αντικείμενο του διαλόγου κατά τον Πρωθυπουργό θα πρέπει να είναι ο τρόπος ελέγχου των ανεξάρτητων αρχών. Σκεπτικοί με τον πολλαπλασιασμό τους. Οι Ανεξάρτητες Αρχές να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κυβερνητική πρόταση είναι η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.

Κοινωνικά δικαιώματα

Ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σαφής και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού. Συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

Το άρθρο Η πρόταση του Πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα