Η παχυσαρκία βαραίνει και… το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της παχυσαρκίας σύμφωνα με την Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Επίκουρο Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

«Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Αφορά το δείκτη μάζας σώματος. Έχουν προσδιοριστεί σχετικά όρια γα το πότε κάθε παιδί

θεωρείται υπέρβαρο. Η χώρα μας το 2010 έχει 10% στα παιδιά, ενώ για ενήλικες υπερβαίνουμε το 24%. Τα ποσοστά υπεβαρότητας μεταξύ 2000- 2006 αυξήθηκαν για κορίτσια και αγόρια.

Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν τα πρωτεία σε υπερβαρότητα και παχυσαρκία, με ποσοστά πάνω από 13% επί του συνολικού πληθυσμού. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε οικογένειες χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά κι όταν οι γονείς είναι παχύσαρκοι. Στη σχολική ηλικία τα παιδιά είναι κατά 31% υπέρβαρα και κατά 9% παχύσαρκα. 1 στα 2 παιδιά έχουν θέμα βάρους», σημείωσε μιλώντας σε Ημερίδα, με θέμα «Ασφάλεια & Υγεία στην Παιδική ηλικία», που διοργάνωσαν το Υπουργείο Υγείας και η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

«Η αύξηση αυτή συνδέεται με κοινωνικούς παράγοντες, έλλειψη άσκησης, πρόσβαση σε υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές. Υπάρχουν και οι γενετικοί παράγοντες. Παίζει ρόλο επίσης και το βάρος κατά τη γέννα. Υπέρβαρα και λιπόσαρκα βρέφη έχουν υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας. Η παχυσαρκία επιφέρει νοσηρότητα σε σειρά ασθενειών, επίσης φέρνει υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας. Ακόμα κι αν έχει επανέλθει κάποιος σε φυσιολογικό επίπεδο βάρους έχει υψηλότερη νοσηρότητα σε διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο», τόνισε και προσέθεσε ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για έναν υψηλό δείκτη δαπανών.

«Οι ΗΠΑ ξόδευαν 66 και 68 δισεκ. μέχρι 2010. Σήμερα ξοδεύουν 80 με 100 δισεκ. δολάρια. Στη Βρετανία θα ξοδεύουν 2 δισεκ. λίρες μέχρι 2020. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δείκτες, εκτιμούμε ότι από 1,2 με 1,6 δισεκ. πηγαίνουν για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με βάση εκτιμήσεις σε συνδυασμό με όσα ξοδεύουν στης ΗΠΑ», ανέφερε.

Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, επεσήμανε πως μόλις δυο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διοργάνωσε ημερίδα, βάζοντας σε προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια στην παιδική ηλικία. Η ανάγκη για δράση άλλωστε επιβάλλεται, όπως είπε, και από την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το άρθρο Η παχυσαρκία βαραίνει και… το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα