Η μυρωδιά του πεύκου «φρενάει» την κλιματική αλλαγή

Μια νέα ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες βρίσκοντας ένα απρόσμενο σύμμαχο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: τη μυρωδιά των πεύκων. Οι δυνατές οσμές που αναδίδουν τα πεύκα και γενικότερα τα κωνοφόρα δέντρα μετατρέπονται σε αερολύματα και νέφη σωματιδίων πάνω από τα δάση.

Αυτό διευκολύνει τον σχηματισμό κανονικών νεφών στον ουρανό και παρεμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο έδαφος καθώς αντανακλάται πίσω στο Διάστημα.

Ερευνητές από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ,

με επικεφαλής τον Μίκαελ Εν του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι σε πολλές δασικές περιοχές παρατηρούνται νέφη σωματιδίων να σχηματίζονται πάνω από τα δέντρα σαν έχουν έλθει από το πουθενά.

Η νέα έρευνα, που έγινε σε αρκτικά φιλανδικά πευκοδάση σε συνδυασμό με προσομοιώσεις σε υπολογιστές, έδειξε πως τα μόρια του πεύκου σε σχέση με την ατμόσφαιρα δημιουργούν νέα μόρια οξυγόνου, που τελικά επιδρούν στο κλίμα θετικά μέσω της δημιουργίας νεφών. Εκτιμάται ότι οι μυρωδιές των πεύκων ευθύνονται περίπου για τις μισές από τις συνολικές εκπομπές αερολυμάτων από ένα δάσος κωνοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα