Η μεγάλη των συντάξεων σφαγή

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα το όνειρο κάθε πολίτη ήταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος και μετά συνταξιούχος, όχι απαραίτητα με αυτή τη χρονική σειρά. Σήμερα το όνειρο αυτό έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα του 1990 και οι συντάξεις κυριολεκτικά εξαϋλώνονται από το κόστος των φαρμάκων, της περίθαλψης και της προμήθειας των αναγκαίων αγαθών για την επιβίωση. Με βάση το νέο Μνημόνιο, όλες οι συντάξεις

πάνω από 1.000 ευρώ «ψαλιδίζονται» κατά 5% έως και 15%. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν -δικαιολογημένα γιατί οι εισφορές τους ποτέ δεν αντιστοιχούσαν στις συντάξεις που έπαιρναν- οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι δικαστικοί και τα στελέχη επιχειρήσεων, που σήμερα εισπράττουν συντάξεις συνολικά πάνω από 2.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 300.000 συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση 15%. Αν συνυπολογισθεί και η κατάργηση των «δώρων» ή ό,τι είχε απομείνει από αυτά τα επιδόματα, ένας συνταξιούχος υπάλληλος τραπέζης με 2.400 ευρώ κύρια σύνταξη και 400 επικουρική θα χάσει (με παρακράτηση 15%) 4.500 ευρώ το χρόνο, ενώ αν υπολογιστεί και η απώλεια των δώρων από την κύρια και επικουρική σύνταξη ,το ετήσιο εισόδημά του θα μειωθεί κατά 6.100 ευρώ. Στο παράδειγμα αυτό ο συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος χάνει ξαφνικά δύο συντάξεις ετησίως ή 17,3%. 

Η αγοραστική δύναμη όμως θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Η απώλεια θα είναι βαρύτερη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα χάσουν το ετήσιο επίδομα των 800 ευρώ που είχε διασωθεί από τα «δώρα». Χαμηλοσυνταξιούχος ΙΚΑ με 580 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 επικουρική, χάνει αυτομάτως 1.100 ευρώ ή 11,1%. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρέθηκαν από προχθές οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (720 ευρώ ετησίως) χάνουν, αν επιμεριστεί το ποσό, 60 ευρώ τον μήνα, δηλαδή τα διπλάσια από τα 30 ευρώ, που είχε τεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Με 330 ευρώ σύνταξη τον μήνα, θα πρέπει να πληρώνουν και μεγαλύτερες εισφορές και συμμετοχή στα φάρμακα που… δεν υπάρχουν, λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές των νοσοκομείων. 

Το Μνημόνιο ΙΙΙ εισάγει και νέα ήθη, καθώς ένας χαμηλοσυνταξιούχος θα πρέπει να πληρώνει και 1 ευρώ για κάθε συνταγή και άλλα 25 ευρώ για να μπει σε νοσοκομείο. Και αν περίμεναν να βρουν τα λεφτά του εφάπαξ, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα δουν μειώσεις μέχρι και 40% στα λεφτά που υπολόγιζαν για να στηρίξουν τα γηρατειά τους ή το ξεκίνημα των παιδιών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα