Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης – 155 βουλευτές την υπερψήφισαν

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, 155 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, 131 καταψήφισαν και 2 δήλωσαν “παρών” (οι δυο πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και νυν ανεξάρτητοι Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός), ενώ συνολικά ψήφισαν 188.

Σαμαράς: Κανείς δεν θα εμποδίσει την έξοδο από την κρίση

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Όποιος άκουσε απόψε τον κ. Τσίπρα αντιλήφθηκε τη ματαιότητα της συνεννόησης μαζί του. Βάφτισε ΣΥΡΙΖΑ όσους βουλευτές δεν είναι ΝΔ, ακόμα και όσους θα ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Οι συνιστώσες σας μπορούν να κάνουν παρεϊτσα με την τρομοκρατία, αλλά με τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε».

«Αλήθεια πρώτη, η Ελλάδα για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Πολλοί εδώ μέσα ήταν αγέννητοι την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε μηδενικό έλλειμμα

Αλήθεια δεύτερη. Η οικονομία γύρισε προς τα πάνω. Και όλα αυτά ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλήθεια τρίτη, βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με χαμηλά επιτόκια

Αλήθεια τέταρτη. Το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά

Αλήθεια πέμπτη. Η Ελλάδα, άλλο μνημόνιο δεν θα χρειαστεί. Δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Στείλτε χαιρετίσματα σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστεί. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα. Αυτό προσπαθούμε.Κάποιοι σκέφτονται. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Κάποια συνιστώσα σας κάτι θα σκεφτεί να καταγγέλλει.

Αλήθεια έκτη. Οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν

Άλλη ανακούφιση είναι και οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα Σώματα Ασφαλείας. Είναι αλήθεια ότι δικαιώθηκαν οι προσφυγές τους, αλλά τους δίνουμε τα χρήματα, από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν δεν τα είχαμε, πώς θα τα δίναμε. Ταμειακά θα καλυφθούν τα 3/4 των περικοπών που τους έγιναν.

Όσοι μπαίνουν στις ρυθμίσεις θα μπαίνουν με πιο απλό τρόπο και με πολλές δόσεις. Επεξεργαζόμαστε επίσης την πολύ σημαντική ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια. Θα προχωρήσουμε σε πολλές δόσεις, μείωση του αρχικώς οφειλομένου ποσού και εξωδικαστικές συμφωνίες.

Τη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους την έκανε αυτή η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012, για να μπορείτε εσείς σήμερα να τσακώνεστε», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ ζήτησε «να μην αφήσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια. Διαχωρίζουμε πλήρως τη σημερινή ψηφοφορία από την προεδρική εκλογή».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή για την έξοδο από την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίσει τη χώρα να βγει από την κρίση.

Αναφέρθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι η χώρα για πρώτη φορά έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως το είχε ο ίδιος προβλέψει πριν από τρία χρόνια. «Στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας το έλλειμμα μηδενίζεται, έπειτα από έξι χρόνια η ανάκαμψη, η ανεργία είναι σε ύφεση και σταδιακά θα η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο. Η αντιπολίτευση προβλέπει τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Περιφρουρούμε το αίσθημα σταθερότητας και με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική. Ήδη το χρέος μας άρχισε να μειώνεται ονομαστικά και σύντομα και ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η ανάκαμψη άρχισε και ότι η ανεργία -έστω και με μικρούς ρυθμούς- πέφτει. «Και όλα αυτά, ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και τα προβλέπει ακόμα και το ΔΝΤ, που συνήθως είναι πιο αυστηρό στις προβλέψεις του» συνέχισε.

Για την κριτική που του ασκήθηκε σχετικά με τις συχνές του απουσίες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ παλεύω σε χίλια μέρη για την Ελλάδα».

Περιληπτικά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχουν ήδη φοροελαφρύνσεις (μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, επιστροφή στους ένστολους και δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες θα αυξηθούν σε 72 έως 100, ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια), ενώ τα περισσότερα επιπλέον έσοδα θα έρθουν -όπως είπε- λόγω της ανάπτυξης και όχι από νέους φόρους. Ο κ.Σαμαράς δεσμεύθηκε για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τσίπρας: Εκλογές τώρα

Από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι δεν έχει «ούτε με τα κιάλια» την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας εκλογές τώρα ώστε να μην μείνει η χώρα παγιδευμένη σε μία τετράμηνη προεδρολογία και μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως προφανώς ο λόγος που εκτάκτως η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης είναι «η απελπισία μπροστά στα τεράστια συσσωρευμένα αδιέξοδα και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια», αλλά και να περιοριστούν, όπως είπε, οι διαρροές και να μείνουν στη θέση τους οι αμφισβητούμενοι συγκυβερνήτες.

Ο κόσμος όμως, πρόσθεσε, καταλαβαίνει ότι καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάνατε πρόβα αντιπολίτευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε την ψήφο εμπιστοσύνης σε πρόταση δυσπιστίας «εναντίον του εαυτού σας».

Σύγκρουση «μεγατόνων» μεταξύ Βενιζέλου και Τσίπρα

Σφοδρή κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή λίγο προτού κλείσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε για άμεσες εκλογές καθώς η προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την τρόικα, προκάλεσαν την έκρηξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παίρνοντας το λόγο μίλησε για «θεσμικό ατόπημα του κ. Τσίπρα», κατηγορώντας τον ότι «ευτέλισε το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας». Παράλληλα, είπε ότι «συναθροίζει και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ώστε να υπάρξει ο αριθμός των 121 βουλευτών που θα μπλοκάρει την εκλογή προέδρου». Τέλος, είπε ότι «η ομιλία του κ. Τσίπρα θα είναι το σημείο καμπής για να καταλάβει ο ελληνικός λαός με ποιους έχει να κάνει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «τον πολυπόθητο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα τον δείτε ούτε με τα κυάλια» και πρόσθεσε: «Φανείτε θαρραλέοι. Σήμερα θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τους 180. Προχωρήστε συντεταγμένα και ομαλά στη λαϊκή ετυμηγορία». Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για «ευρεία συναίνεση στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Οι αναφορές του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Έβλαψε τα πάντα. Υπονόμευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιτυχή διαπραγμάτευση». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «η συμπεριφορά του προσβάλλει βάναυσα τον κ. Κάρολο Παπούλια».

Εξάλλου, ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρήθηκε για την παρέμβαση Βενιζέλου, κάτι που δεν γίνεται βάσει κοινοβουλευτικής διαδικασίας όταν είναι παρών ο αρχηγός της ΚΟ του κόμματος.

«Καθίστε κάτω. Παρουσία του αρχηγού σας δεν μπορείτε να μιλάτε. Καθίστε κάτω, δεν είστε τίποτα» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει «… και να χτυπιέστε κάτω. Και να χτυπιέστε σαν χταπόδι, δεν θα με εμποδίσετε να πω αυτά που θέλω να πω». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν περίμενε ότι η κομματική πρόωρη αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε τέτοιου βαθμού ατοπήματα.

Keywords
νεα κυβερνηση, βουλευτες, κυβερνηση, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, βουλη, δημαρ, σαμαρας, συριζα, τσιπρας, ελλαδα, χρεος, μνημονιο, ψηφοφορία, αεπ, ΔΝΤ, εφκ, πετρελαιο, ενφια, ΦΠΑ, εκλογες, βενιζελος, δίλημμα, τροικα, βομβα mall, ΠΑΣΟΚ, κυάλια, λαφαζάνης, Αντωνης Σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, ληξιπροθεσμες οφειλες, μνημονιο 1, βημα, δανεια, κοντρα, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, το βημα, υφεση, υψος, χταποδι, ανεργια, βρισκεται, γινεται, γρηγορης, δειτε, δίλημμα, ειπε, εκρηξη, εξι, ευρωπη, εφκ, ομιλια, λαφαζάνης, λογο, μειωση, μπορειτε, παντα, πεμπτη, ρυθμισεις, ρυθμιση, συζητηση, συντομα, τρια, τριτη, φυσικα, φορα, χαιρετισματα, χειροτερα, ψηφοφορία, ωρες, αγορες, εθνικο, χωρα, μεινει, μπροστα, σωματα, σωματα ασφαλειας, θελω να
Τυχαία Θέματα