Η «γκουρού» της διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών, έρχεται στην Αθήνα

Η παγκοσμίου φήμης δρ. Βαντάνα Σίβα (Vandana Shiva) θα συμμετάσχει στην παγκόσμια δράση ενάντια στη Μonsanto με μια σειρά εμφανίσεων που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας. Η Ινδή ακτιβίστρια τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου (16.00) θα παραστεί σε μια μοναδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, προσκεκλημένη της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» και του δήμου Αθηναίων με θέμα: «Βιοποικιλότητα – Ντόπιες Ποικιλίες». Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση θα δώσουν το «παρών» εκπρόσωποι της Πολιτικής

Ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και του δήμου Αθηναίων. Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν, μεταξύ άλλων, η κορυφαία περιβαλλοντολόγος, συγγραφέας και φιλόσοφος δρ. Βαντάνα Σίβα, εκπροσωπώντας το παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων και η Ίνγκα Νίζνικ (Iga Niznik), εκπρόσωπος της «Κιβωτού του Νώε». Τις διεθνείς προσκεκλημένες θα πλαισιώσει το πάνελ των ομιλητών που αποτελείται από τους κ.κ. Χριστίνα Μπαριτάκη (ΥΠΕΚΑ), Δημήτρη Κυριακάκη (Δήμος Αθηναίων), Μάρκο Καφούρο (Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων), Παναγιώτη Μανίκη (Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας) και Παναγιώτη Σαϊνατούδη (Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι»), ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση.

Η επιβλητική φυσιογνωμία της δρ. Βαντάνα Σίβα

Η δρ. Βαντάνα Σίβα είναι διεθνώς γνωστή περιβαλλοντολόγος, επιστήμονας και φιλόσοφος, φεμινίστρια, ακτιβίστρια και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1952 στην Ουταρακάνδη στην Ινδία και οι γονείς της ήταν αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είναι και ο κεντρικός άξονας επιρροής της φιλοσοφίας της. Έλαβε το διδακτορικό της στην Πυρηνική Φυσική με θέμα τις «Κρυφές Μεταβλητές και Μη-Τοπικότητα στην Κβαντική Θεωρία», στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά. Τα τελευταία 35 χρόνια έχει αφιερώσει την ζωή της στην προστασία της φύσης και την υπεράσπιση του δικαιώματος των ανθρώπων στην πρόσβαση των φυσικών πόρων, στα δάση, την βιοποικιλότητα, στο νερό και τη γη.
Ανήσυχη από την δραματική μείωσης της βιοποικιλότητας που έχουν προκαλέσει τα συμφέροντα της αγροβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας, ίδρυσε το Ερευνητικό Ίδρυμα για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Οικολογία το 1982. Έχει ταχθεί υπέρ της ανεξάρτητης έρευνας και ασχολείται με τα σπουδαιότερα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα του καιρού μας. Το 1991 η δρ. Σίβα ίδρυσε μια εθνική κίνηση για την προστασία της ποικιλίας και της επάρκειας των ζώντων πόρων, την Navdanya (στα ινδικά σημαίνει «Εννέα Σπόροι», www.navdanya.org ). Το 2004 ίδρυσε το Bija Vidyapeeth, το Πανεπιστήμιο της Γης, ένα διεθνές κολέγιο για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για την ελευθερία των αγροτών και των σπόρων, ώστε να μην καταστρέψει ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός την ελευθερία της ζωής. «Δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο που πέντε γιγαντιαίες εταιρείες ελέγχουν την υγεία και την τροφή μας», έχει δηλώσει. Η δρ. Σίβα συνδυάζει το οξύ διανοητικό και ανήσυχο πνεύμα με τον γενναίο ακτιβισμό και είναι εξοικειωμένη τόσο με τους αγρότες της ινδικής γης, όσο και με τις διαλέξεις που δίνει σε Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο αναζητούν την συμβολή της σε θέματα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, και τις λύσεις που προσφέρει σε θέματα που προκύπτουν από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής στις φτωχότερες και πιο πολυπληθείς χώρες. Το περιοδικό Time την έχει ανακηρύξει σε περιβαλλοντικό «ήρωα» και η Ασιατική Εβδομάδα την έχει συμπεριλάβει ως μια από τους πέντε ισχυρότερους επικοινωνιακούς παράγοντες ή «πρέσβειρα» της Ασίας.
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει λάβει πολλά τιμητικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Right Livelihood Award, ή αλλιώς το Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ το 1992, το βραβείο Ειρήνης στο Σϊδνευ το 2010, για την γενναιότητα την οποία επέδειξε στην αρχηγία των κινημάτων για κοινωνική δικαιοσύνη, την ενδυνάμωση των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μικρών αγροτικών κοινοτήτων και για την επιστημονική ανάλυση της περιβαλλοντικής αειφορίας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 της απονεμήθηκε και το βραβείο Fukuoka, από την κυβέρνηση της πόλης Fukuoka της Ιαπωνίας που δίδεται στους ανθρώπους που συμβάλλουν στην επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό στην Ασία.

Δεκαπενθήμερο Δράσης για την Ελεύθερη Διακίνηση των Σπόρων και των Τροφίμων

(2-16 Οκτώβρη 2013)

Η δρ. Βαντάνα Σίβα, απευθυνόμενη προς όλους διακίνησε ένα γράμμα, με αφορμή το δεκαπενθήμερο δράσης για την ελεύθερη διακίνηση των Σπόρων. Σε αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είναι καιρός να οργανώσουμε και να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην απελευθέρωση των σπόρων μας και της τροφής μας από τα τοξικά, άπληστα και θανατηφόρα νύχια των πολυεθνικών εταιρειών όπως η Monsanto. Από τους νόμους που φτιάχνουν οι εταιρείες, κλέβοντας τις δημοκρατίες μας, με απώτερο σκοπό να κλέψουν τους σπόρους και την τροφή μας, την υγεία και την επιβίωσή μας, τον πολιτισμό μας και τη ζωή μας. Πρέπει να πάψουμε να αισθανόμαστε αδύναμοι όπως θέλουν οι εταιρείες για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είναι παντοδύναμες και δεν έχουμε καμία δυνατότητα αλλαγής. Όμως έχουμε. Εμείς απλά πρέπει να συνενώσουμε τις συλλογικές προσπάθειές μας. Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

Σας καλώ να ξετυλίξετε τις δημιουργικές σας δυνατότητες στη διάρκεια του Δεκαπενθήμερου Δράσης για την Ελεύθερη Διακίνηση των Σπόρων και των Τροφίμων, μεταξύ 2 και 16 Οκτώβρη.

Έχουμε ένα όνειρο, και το όνειρό μας είναι ότι κάθε σπόρος, κάθε μέλισσα, κάθε πεταλούδα, κάθε σκουλήκι, κάθε άτομο, κάθε παιδί θα ζήσει χωρίς χειραγώγηση, έλεγχο, πείνα και ασθένειες, ότι θα εξελίσσονται και θα συν-εξελίσσονται με ελευθερία, ευημερία και υγεία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να υποβάλλεται στην αντίληψη ότι η νόμοι της Monsanto πρέπει να τηρούνται. Στο όνομα των νόμων της Γαίας, της ανανέωσης της ζωής με ελευθερία και της δικαιοσύνης των νόμων, είναι οικολογικό και ηθικό καθήκον μας να παρακούσουμε τους νόμους της Monsanto. Και καθώς αντιστεκόμαστε και δεν υπακούουμεστους καταστροφικούς νόμους της δικτατορίας των σπόρων, ας γιορτάσουμε την Ελεύθερη Διακίνηση των Σπόρων και των Τροφίμων υιοθετώντας τον Νόμο των Σπόρων και φτιάχνοντας Κήπους Ελπίδας (Gardens of Hope) – ιερά καταφύγια σπόρων – και Ζώνες Ελεύθερης Διακίνησης Σπόρων, χωρίς διπλώματα ευρεσιτεχνίας και γενετικά τροποποιημένα είδη.

Η 16η Οκτώβρη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Η Monsanto και άλλοι γίγαντες της βιοτεχνολογίας είναι τόσο ανόητοι και αλαζόνες, ώστε να απονέμουν στον εαυτό τους το Διεθνές Βραβείο Τροφίμων του οποίου είναι οι χορηγοί εκείνη την ημέρα. Ας δώσουμε τα πραγματικά Βραβεία Τροφίμων σε πραγματικούς Ήρωες Τροφίμων στις τοπικές κοινωνίες μας, σ’ αυτούς που μας προσφέρουν πραγματικά υγιεινά τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το 72% των τροφίμων που τρώνε οι άνθρωποι προέρχεται από μικρά αγροκτήματα και αγρόκηπους.

Μπορούμε να φθάσουμε το 72% στο 100% από την Διάσωσητων Παραδοσιακών Σπόρων και την καλλιέργεια Κήπων της Ελπίδας παντού. Η βιομηχανική γεωργία που καθοδηγείται από τις εταιρείες έχει καταστρέψει το 75% της βιοποικιλότητας του πλανήτη με αποτέλεσμα την πείνα και τις ασθένειες. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, 2 δισεκατομμύρια υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Αυτό το σύστημα διατροφής δεν μας εξασφαλίζει ζωή και υγεία. Είναι ένα εμπορευματικό σύστημα που καθοδηγείται από την απληστία και το κέρδος, και έχει εξαπολύσει τον θάνατο και την καταστροφή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή. Δεν υπάρχει χώρος για τα δηλητήρια και την δουλεία των πολυεθνικών στο διατροφικό σύστημα. Είμαστε ό,τι τρώμε.

Οι σπόροι μας και η τροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να συνεχίζεταιη καταστροφή του πλανήτη και της υγείας μας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συνεχίζεται η δουλεία των σπόρων και η δικτατορία των τροφίμων. Πρέπει να πάρουμε πίσω τους σπόρους μας, το φαγητό μας, την ελευθερία μας. Με αγάπη και δύναμη για κάθε έναν από εσάς, να αξιοποιήσετε τις δυνάμεις σας στο έπακρο και να ξεδιπλώσετε στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητές σας για δράσεις δημιουργίας και συνεργασίας, ώστε μαζί να διαμορφώσουμε ένα διατροφικό σύστημα που θα προστατεύει τη ζωή στη γη, τη μικρή αγροτική παραγωγή, την υγεία μας και το μέλλον μας».

Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι»

Το «Πελίτι» ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995. Σήμερα αγκαλιάζει πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Οι βασικοί στόχοι του είναι:

η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

Νομικό πρόσωπο

Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας.
Συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
Η κοινότητα ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.


Εξερευνητικές αποστολές
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και την νησιώτικη χώρα. Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 2000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ.λπ.,. σε περισσότερους από 100.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.


Αποστολές σπόρων
Η κοινότητα έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι. Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι με τα ΕΛ.ΤΑ είναι από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο.

Δράση ενάντια στη Μonsanto

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 18:ΟΟ στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί δράση ενάντια στη Μonsanto. «Είναι πλέον έντονη η αντίδραση του κόσμου ενάντια στα σχέδια της Μonsanto, καθώς ο κόσμος παρά την οικονομική κρίση αναζητά ποιοτικά, ασφαλή, υγιεινά τρόφιμα και απορρίπτει τα επικίνδυνα επεξεργασμένα των πολυεθνικών.Πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί στην ισοπέδωση της ζωής μας, που επιβάλλουν εταιρείες όπως η Monsanto. Πρέπει να αντισταθούμε στα μεταλλαγμένα (γεννετικά τροποποιημένες τροφές όπως είναι πιο ορθό, μιας και παίζουμε με τις λέξεις για να γίνει πιο εύπεπτο). Πρέπει να αντισταθούμε στον αφανισμό των παραδοσιακών σπόρων. Πρέπει να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα. Πρέπει να σταματήσουμε τις μονοκαλλιέργειες και να εμποδίσουμε τη σπορά της μεταλλαγμένης σόγιας που έρχεται μέσω επιδοτήσεων. Πρέπει να ζήσουμε ως Άνθρωποι και όχι ως άτομα-αριθμοί», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Keywords
αθηνα, ερχεται, δραση, υπεκα, καιρος, σημαίνει, org, time, award, hope, εταιρεία, συνταγμα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, συνταγμα live, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, οικονομικη κριση, χωρες, γκαντι, δουλεια, δωρεαν, εθνικη, θεμα, ιμπεριαλισμος, ινδια, νυχια, ονειρο, οξυ, περιοδος, υγεια, υπεκα, φυσικη, time, αγαπη, αγροτικη, αξονας, απληστια, απλα, ασθενειες, ασια, ατομο, αφορμη, βιωσιμη αναπτυξη, φαγητο, γεωργια, γινει, γινεται, γιγαντες, γονεις, γραμμα, δευτερα, δυναμη, δυνατοτητα, διδακτορικο, υπαρχει, ελευθερια, εβδομαδα, εταιρεία, ευημερια, τεχνη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ζωνες, ζωων, ηρωες, ιδρυμα, ηθικο, κυβερνηση, κινηση, μελισσα, νερο, νομοι, ονομα, ονταριο, παιδι, πεταλουδα, σαββατο, συζητηση, σειρα, σιβα, σχεδια, χριστινα, award, ειδη, χωρα, υπουργειο, κβαντικη, λεξεις, org, σημαίνει, θελω να, θεματα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα