Η φιλοσοφία τού Φουκώ μέσα από τις «ιστορίες» ή «γενεαλογίες» του

Με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, την τρέλα, τη σεξουαλικότητα και τη βιοεξουσία όπως την ανέλυσε ο Μισέλ Φουκώ, ο Δημήτρης Λαμπρέλλης παραχωρεί τον Απρίλιο διάλεξη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Ο καθηγητής Δημήτρης Λαμπρέλλης προσεγγίζει τη φιλοσοφία τού Φουκώ μέσα από τις «ιστορίες» ή «γενεαλογίες» του, όπου αποτυπώνονται οι απόψεις του για την τρέλα, τον έρωτα και τη βιοεξουσία.

Οι διαλέξεις του κ. Λαμπρέλλη που θα γίνουν την Τρίτη 1η και Τρίτη 8 Απριλίου, 6 με 8 το απόγευμα, εντάσσονται στον κύκλο σεμιναρίων

που ξεκινά το Ίδρυμα στο αμφιθέατρό του (οδός Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1). Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ και για τους φοιτητές πέντε ευρώ.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Λαμπρέλλης

Όπως γράφει η εφημερίδα «Εμπρός» ο Δημήτρης Λαμπρέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μικρά Ασία και τη Λέσβο. Σπούδασε, με υποτροφία, Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ). Είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δημοσίευσε φιλοσοφικές μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έλαβε μέρος σε φιλοσοφικά συνέδρια.

Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της αισθητικής. Έχει εκδώσει 13 φιλοσοφικά βιβλία.

Είναι επίσης διευθυντής έκδοσης της Επετηρίδας Φιλοσοφικής Έρευνας «Διά-Λογος» και διευθυντής της σειράς «Διά-Λόγο» / Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη» των Εκδόσεων Παπαζήση.

Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης είναι, επίσης, ποιητής. Ποιήματά του και συνεργασίες του σχετικά με τη μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας έχουν δημοσιευθεί σε μία σειρά από λογοτεχνικά περιοδικά, στον ημερήσιο Τύπο και σε ανθολογίες.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.

Έχει ήδη εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές και μία μελέτη για το Μίλτο Σαχτούρη.

Ο ίδιος ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία επί μία 20ετία, τα τελευταία όμως 10 χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του αποκλειστικά στη φωτογραφία της Φύσης.

Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας.

Πραγματοποίησε δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έχει ήδη εκδώσει δύο λευκώματα φωτογραφίας και ένα ημερολόγιο, για ορισμένες δε από τις φωτογραφίες του έχει διακριθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα