Η επόμενη ημέρα του ντιμπέιτ

Με το ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος, ο οποίος όμως δεν τοποθετεί στην κορυφή των ειδήσεων την τηλεμαχία των Βρυξελλών.

«Όλοι ενάντια στον Γιούνκερ» αναφέρει η ισπανική Εl Pais, που σχολιάζει ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία εκπροσωπεί με έναν τρόπο το μοντέλο που ακολούθησε η ΕΕ για την επίλυση της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο της, η τηλεμαχία έγινε πιο ενδιαφέρουσα, όταν άρχισαν τα «καρφιά»: ο Σουλτς τα έβαλε με την Μέρκελ, ο Τσίπρας

ρώτησε τον Γιούνκερ για τις Κάννες και τις προσπάθειες να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Ιταλία.

Η Le Soir του Βελγίου από την άλλη αναφέρει: «Ο Φερχόφστατ υπερασπίστηκε την δημοσιονομική πειθαρχία» και παραθέτει αυτά που είπε ο Βέλγος υποψήφιος (και πρώην πρωθυπουργός της χώρας) για την Ελλάδα: «Για τα βάσανά της φταίνε οι κακοί πολιτικοί και οι τράπεζες που χρηματοδοτούσαν κόμματα».

Στην Liberation προκάλεσε εντύπωση η απουσία των σλόγκαν τύπου «έξω από το ευρώ», ενώ εκτιμάται ότι αυτό έλειψε, γιατί όλοι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κίνηση. Από την άλλη, στο BBC σημειώνεται ότι ο Γκι Φερχόφστατ ήταν ο πιο ζωντανός και έντονος ακόμα και όταν δεν μιλούσε, ενώ ο Σουλτς είχε τοποθετηθεί στη μέση του πάνελ, γεγονός που τον έκανε να μοιάζει πιο «προεδρικό».

Η Deutsche Welle αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι έθεσαν ως προτεραιότητα την ανεργία και γράφει, με διαφορετικούς βαθμούς «θέρμης», «οι Γιουνκερ, Σουλτς, Κέλερ και Φερχόφστατ υποστήριξαν το πρόγραμμα διάσωσης του ευρώ». «Μόνο ένας βγήκε κάπως από τον χορό, ο Αλέξης Τσίπρας» αναφέρει σημειώνοντας πως «ζήτησε τέλος της λιτότητας και περισσότερα χρέη, το αντίθετο δηλαδή της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής». Παραθέτοντας την αναφορά του ότι «η φύση της ΕΕ πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται να προσφέρουμε ένα νέο όραμα, μία εναλλακτική στη λιτότητα», η DW αναφέρει ότι «άφησε ανοικτό το τι θα είναι αυτό, αλλά ούτε και ρωτήθηκε».

Παρά το γενικότερο έντονο ενδιάφερον των γερμανικών ΜΜΕ για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, το ενδιαφέρον για το ντιμπέιτ της Πέμπτης είναι περιορισμένο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung και η Sueddeutsche Zeitungπεριορίζονται στην περιγραφή του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, που επικεντρώνεται στην «σκληρή στάση εναντίον του Πούτιν» που ζήτησαν οι υποψήφιοι.

Όσον αφορά τη συζήτηση στο Twitter, ο υποψήφιος με τις περισσότερες αναφορές ήταν ο Αλ.Τσίπρας (19.481 αναφορές), μετά ο Μ.Σουλτς (17.118), ο Γκ.Φερχόφστατ (14.606), ο Ζ.Κ.Γιούνκερ (17.375) και τέλος η Σκα Κέλερ (11.071), σύμφωνα με τα στοιχεία της Vigiglobe, τα οποία υιοθετεί η διοργάνωση του debate.

Keywords
Τυχαία Θέματα