Η επιστολή «συμμόρφωσης» Τσακαλώτου «βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές που είδε το φως της δημοσιότητας προκαλεί αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο έκρυθμη εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να διακινούνται όλο και πιο έντονα σενάρια περί δρομολόγησης πολιτικών εξελίξεων.

Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει

την αίσθηση στους πολίτες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση σύσσωμη με προεξάρχουσα την Νέα Δημοκρατία έχει ως βασικό στόχο την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης. Εξάλλου η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στο στόχαστρο της τον Ευκλείδη Τσακαλώτο χαρακτηρίζοντας την επιστολή που έστειλε στους δανειστές ως «επιστολή μετάνοιας,υποτέλειας και παραδοχής».

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος τύπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε με δριμύ τρόπο στον πρωθυπουργό σημειώνοντας «Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. Θα ήταν δικό τους πρόβλημα αλλά, δυστυχώς, είναι ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας. Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε. Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής».

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του «παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν τη χώρα, βουλιάζουν στα ψέματά τους. Όμως το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Ενώ το Ποτάμι στο ίδιο μήκος κύματος τονίζει «Ο κ. Τσίπρας, όταν ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθημα, μίλησε για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί».

Ενώ το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για το ζήτημα σημειώνει «η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο».

Αλλά και η ΛΑΕ δεν φείδεται χαρακτηρισμών δηλώνοντας σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου ότι πρόκειται για «μνημείο υποταγής και εθελοδουλίας, προσθέτοντας ότι «η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, προσβάλλει τον ελληνικό λαό και την ιστορία αυτής της χώρας, ενώ δηλώνει ότι αυτός ο τόπος, στα χέρια μιας αδίστακτης νεοαποικιοκρατίας, έχει καταντήσει, με ευθύνη μιας υπαλληλικής κυβέρνησης, κάτι χειρότερο από προτεκτοράτο».

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα η κυβέρνηση προσπάθησε να αντεπιτεθεί με την διακίνηση non paper όπου αναφέρεται σε «συμμαχία προθύμων» «δείχνοντας» ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και η έκδηλη δυστοκία στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνιστά προμήνυμα εξελίξεων.

Το άρθρο Η επιστολή «συμμόρφωσης» Τσακαλώτου «βάζει φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα