Η επιχείρηση “Τρίτων” παίρνει τη θέση της επιχείρησης “Mare Nostrum”

Παρά τις αντιδράσεις από ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τερματίζεται αύριο η επιχείρηση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Mare Nostrum», η οποία συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 100.000 μεταναστών σε ένα χρόνο δράσης.

Μετά τη λήξη της επιχείρησης αυτής αναλαμβάνει η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων», η οποία εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 1η Νοεμβρίου, έχοντας ωστόσο μικρότερο προϋπολογισμό αλλά και πεδίο δράσης.

Η έναρξη της νέας επιχείρησης συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν, ο οποίος κρατώντας το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης

και Εσωτερικών Υποθέσεων καλείται να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

«Η Mare Nostrum σταματά» δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο την Παρασκευή στους δημοσιογράφους.

«Η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε ο Αλφάνο, διευκρινίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή της χρονιάς για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 μετά τα δύο ναυάγια που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 400 μεταναστών κοντά στο νησί Λαμπεντούζα και τη Μάλτα.

Η Mare Nostrum σταματά, όμως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν σύμφωνα «με το δίκαιο της θάλασσας» διευκρίνισε ο Αλφάνο. Και «το δίκαιο της θάλασσας ορίζει ότι όταν κληθείς σε περίπτωση κινδύνου, πρέπει να επέμβεις» υπογράμμισε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα