Πώς θα ήταν η Ελλάδα της δραχμής…

Η εταιρία Ernst & Young, σε συνεργασία με την Oxford Economics, πραγματοποίησαν έρευνα και αποκαλύπτουν τί ακριβώς θα σήμαινε η δραχμή για την Ελλάδα και πάντα με βασικό σενάριο την συντεταγμένη έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως:

– Οι τράπεζες θα ήταν κλειστές έως ότου

να βγει το νέο νόμισμα και αυτό σημαίνει πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα ήταν κλειστά για πολλούς μήνες.

– Το νέο νόμισμα θα ήταν 50% υποτιμημένο, χωρίς να υπολογίζονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, και η εσωτερική ζήτηση θα υποχωρούσε κατά 25%.

-Το ελληνικό ΑΕΠ θα έπεφτε ακόμη 20% και σε συνδυασμό με την πτώση από το 2008 η συνολική πτώση θα έφτανε στο 50%, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έπεφτε στα 11.000 ευρώ σε σύγκριση με τα 17.000 ευρώ το 2014. Ακόμη και με κούρεμα του χρέους στο 50% τότε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα βρίσκονταν πάνω από το 130%.

Με βάση την έρευνα, θα υπήρχε μείωση μισθών, πιστώσεων και επενδύσεων και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο η ελληνική οικονομία να καταφέρει να ανακτήσει μέρος των απωλειών της, ενώ ξεκαθαρίζεται πως αλλαγή νομίσματος δε θα σήμαινε αυτομάτως τέλος της λιτότητας, και παράλληλα θα υπήρχε μεγάλη αύξηση στα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ θα έμπαινε δελτίο σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Η εταιρία εκτιμά πως δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση, ανάμεσα στη χώρα μας και την Αργεντινή, γιατί είναι μία πλούσια σε πρώτες ύλες χώρα και παρ΄ όλα αυτά το επίπεδο της φτώχειας από 30% πήγε στο 53%.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις βασίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα σήμαινε την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Στην έρευνα πάντως καταγράφεται και η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, τουλάχιστον στο 10%, την ώρα που οι πραγματικοί μισθοί θα μειωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα