Η Ελλάδα χάνει ανταγωνιστικότητα, η Τουρκία κερδίζει συνάλλαγμα

Όσο η Ελλάδα κάνει ό, τι μπορεί για να διώξει τους ξένους επενδυτές και να απομονωθεί οικονομικά και πολιτικά από την Ευρωζώνη, τόσο η τουρκική οικονομία επιδεικνύει τη δυναμική της και την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τα αποτελέσματα της επίθεσης φιλίας που πραγματοποιεί η τουρκική οικονομία προς την Ευρωζώνη είναι πλέον ορατά.

Τα αποθέματα της Τουρκίας σε ξένο συνάλλαγμα αυξήθηκαν κατά 1,229 δισ. δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 81,2 δισ. δολάρια στην εβδομάδα μέχρι τις 11 Μαΐου,

που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.Τα αποθέματα αυξήθηκαν τον Ιούλιο στο επίπεδο-ρεκόρ των 93,9 δισ. δολαρίων και στη συνέχεια υποχώρησαν σημαντικά, καθώς η τράπεζα ξόδεψε δισεκατομμύρια υποστηρίζοντας τη λίρα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η τράπεζα ενίσχυσε τις προσπάθειές της να αποτρέψει την υποχώρηση στο τουρκικό νόμισμα. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής στις 30 Δεκεμβρίου προχώρησε σε μιας ευρείας κλίμακας παρέμβαση μόλις για δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα