Η αϋπνία φέρνει τον διαβήτη…

Δεν είναι μονάχα τα κύτταρα του εγκεφάλου που έχουν ανάγκη από ξεκούραση, αλλά και τα λιπώδη κύτταρα, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο. Σύμφωνα με αυτούς, ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί δυσλειτουργίες στη συμπεριφορά των λιποκυττάρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 7 υγιείς ενήλικες κανονικού βάρους, μέσου όρου ηλικίας 24 χρονών στους οποίους ανέθεσαν να κοιμηθούν 8,5 ώρες κάθε βράδυ επί 4 μέρες και στη συνέχεια 4,5 ώρες κάθε βράδυ επί 4 μέρες. Μετά από κάθε μέρα ύπνου οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα λιποκυττάρων από την κοιλιά των εθελοντών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν

ότι όσοι δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά είχαν κατά 30% μειωμένη ικανότητα να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη – την ορμόνη που βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης υποδεικνύουν ότι το μεταβολικό σύστημα δυσλειτουργεί και προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχιστεί επί μακρόν τότε μπορεί να εκδηλωθεί διαβήτης τύπου 2.

Keywords
Αναζητήσεις
φερνει η ινσουλίνη αυπνια:-)
Τυχαία Θέματα