Η ασπίδα των γυναικών στο στρες είναι τα οιστρογόνα!

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές από τους άνδρες ως προς την ανταπόκρισή τους στο στρες, αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη άποψη. Τώρα ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Buffalo, της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, βρήκαν μια επιστημονική εξήγηση. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

«Εξετάσαμε τους μοριακούς μηχανισμούς, που κρύβονται κάτω από τη διαφορετική, γονιδιακή ανταπόκριση του κάθε φύλου στο στρες» δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Καθηγητής της Φυσιολογίας και της Βιοφυσικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Buffalo. «Προηγούμενες μελέτες,

είχαν βρει ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στο χρόνιο στρες και τώρα η έρευνά μας βρήκε το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό».

Η έρευνα έδειξε ότι τα θηλυκά πειραματόζωα (αρουραίοι), τα οποία εκτέθηκαν σε επανειλημμένα επεισόδια στρες, ανταποκρίθηκαν καλύτερα από τα αρσενικά λόγω του προστατευτικού αποτελέσματος των οιστρογόνων.

Οι παράγοντες που προκάλεσαν το στρες στα πειράματα, ήταν παρόμοιες εμπειρίες, αρκετά ισχυρές αλλά όχι επικίνδυνες, όπως αυτές που προκαλούν απογοήτευση, αισθήματα και πιέσεις. Οι ερευνητές, παρεμβαίνοντας στη ποσότητα των οιστρογόνων που παράγονται στον εγκέφαλο, κατόρθωσαν να κάνουν τα αρσενικά πειραματόζωα να ανταποκρίνονται στο στρες όπως τα θηλυκά και τα θηλυκά να ανταποκρίνονται όπως τα αρσενικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα