«Η απολογία του Σωκράτη» από τις 7 Οκτωβρίου

Το θέατρο «Τέσσερις Εποχές» παρουσιάζει από τις 7 Οκτωβρίου και ως τις 13 Νοεμβρίου 2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά και για περιορισμένες παραστάσεις, το θεατρικό έργο «Η απολογία του Σωκράτη». Πρόκειται για μια θεατρική προσαρμογή της Γιούλη Ζήκου, βασισμένη στα έργα «Απολογία» και «Κρίτων» του Πλάτωνα και στην «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη.

Μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της αθηναϊκής δημοκρατίας

του 5ου αιώνα υπήρξε η θανατική καταδίκη του Σωκράτη του 399 π.Χ. Από τότε μέχρι σήμερα πλήθος μελετητών ασχολήθηκε με αυτήν την παράδοξη στιγμή ενός πολιτεύματος, που θεωρήθηκε ιδανικό και πρότυπο ελεύθερης συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση στου κράτους. Γιατί άραγε οι Αθηναίοι σε πλήρη Δημοκρατία πήραν την απόφαση να θανατώσουν τον εβδομηντάχρονο φιλόσοφο; Τι τους ενοχλούσε τόσο πολύ, ώστε να μην μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη (όπως τους λέει και ο ίδιος στην Απολογία του), έως ότου πεθάνει από φυσικό θάνατο; Ο Σωκράτης υπήρξε μοναδική φυσιογνωμία, κάτι σαν πρότυπο φιλοσόφου ανά τους αιώνες. Ενσαρκώνει τον τύπο του ιδανικού φιλοσόφου, που αδιαφορεί για την ύλη και τα καθημερινά και ασχολείται μόνο με τα ανώτερα αγαθά. Φαίνεται πως ο Σωκράτης αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα σε μια δύσκολη στιγμή του αθηναϊκού κράτους, που είχε δει πρόσφατα την αυτοκρατορία του να καταρρέει.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 & Τετάρτη στις 19.30. Εισιτήρια: 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ. Κυψέλης 15, Κυψέλη, τηλ. 210-8812289.

Keywords
Τυχαία Θέματα