Η αποχώρηση του απόλυτου αρχηγού

Το εντυπωσιακό με τον Ισπανό αμυντικό είναι πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς το πρόσωπο του είτε πρόκειται για οπαδούς της Μπαρτσελόνα είτε πρόκειται για αντιπάλους της. Ο Πουγιόλ αποχωρεί και στην Βαρκελώνη αναρωτιούνται το γιατί.

«Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω πως υπήρξε τελική συμφωνία με την διοίκηση της ομάδας να μην συνεχίσουμε την συνεργασία μας παρά τα δυο χρόνια ακόμα που έμεναν για την λήξη του συμβολαίου μου» δήλωνε στην γεμάτη συγκίνηση συνέντευξη που έδωσε μεσοβδόμαδα ο ηγέτης των μπλαουγκράνα. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα της

Μπάρτσα και ο ίδιος ένιωσε πως ήρθε η ώρα να αλλάξει περιβάλλον. Παίρνοντας μαζί του τα 21 μετάλλια που έχει κατακτήσει με το «καμάρι της Βαρκελώνης».

Τα τελευταία δυο χρόνια δεν ήταν και τα καλύτερα για τον Ισπανό. Αυτό θα σκεφτούν οι περισσότεροι και ίσως να έχει και μία δόση αλήθειας για τους λόγους που πήρε την απόφαση αυτή ο διεθνής αμυντικός. Οι συχνοί τραυματισμοί και τα χειρουργεία που χρειάστηκε να περάσει τον έκαναν να νιώθει ξένο σώμα στην ομάδα. Παράλληλα με την απόφαση να αποχωρήσει από την Βαρκελώνη, ο ίδιος επιφυλάχθηκε να αναλύσει το μέλλον της καριέρας του. «Μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν θα πάρω άλλη απόφαση για το μέλλον μου. Είμαι συγκεντρωμένος στην φετινή χρονιά και θα κάνω τα πάντα για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της» ήταν τα ακριβή λόγια του αρχηγού.

Ο βράχος της άμυνας της Μπαρτσελόνα έκανε το ντεμπούτο του το 1999 υπό τις οδηγίες του Λουίς Φαν Χάαλ μόλις στα 17 του χρόνια. Μάλιστα η θέση στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του ήταν δεξί μπακ και κατά την διάρκεια των ετών αναγκάστηκε να καλύψει όλες τις θέσεις της άμυνας αποδεικνύοντας πως με πάθος και μεθοδικότητα μπορείς να κάνεις τα πάντα. Η δουλειά που έκανε στις προπονήσεις σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που έπαιρνε μέσα από τα παιχνίδια τον έκαναν έναν από τους καλύτερους αμυντικούς των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά στην συνείδηση των περισσοτέρων έχει καθιερωθεί το επιθετικό ποδόσφαιρο των Καταλανών αλλά και πως η Αχίλλειος φτέρνα τους ήταν πάντα η άμυνα. Το παράδοξο είναι πως μέσα από αυτήν την αρνητικότητα για την άμυνα της Μπάρτσα ο Πουγιόλ έβγαινε πάντα αλώβητος καθώς δύσκολα κάποιος θα τον κατηγορούσε για την ποιότητα του ή για ένα λάθος που κόστισε στην ομάδα του ακριβά.

Αυτό φυσικά που τον έκανε διάσημο και σύμβολο της Μπαρτσελόνα ήταν η αφοσίωση του στον σύλλογο αλλά και το πάθος που «έβγαζε» στο γήπεδο. Αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους συμπαίκτες, για τους οπαδούς αλλά ακόμα και για τους αντιπάλους. Εξάλλου δίπλα του έχει «μεγαλώσει» και ο τωρινός στυλοβάτης της άμυνας των μπλαουγκράνα, ο Ζεράρ Πικέ. Μάλλον είναι η ίδια η Μπαρτσελόνα αυτή που θα βγει ζημιωμένη από την αποχώρηση του ηγέτη της, καθώς με τον Πουγιόλ στο ρόστερ της η ομάδα έβγαζε μία ασφάλεια τόσο σε αμιγώς αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας. Η προσωπικότητα του αρχηγού αρκούσε για να εμπνεύσει όλη την Βαρκελώνη. Μπορεί τα σχόλια για τον Πουγιόλ να φαίνονται κάπως διθυραμβικά και υπερβολικά, όμως η αξία της παρουσίας του στο Καμπ Νου ήταν ανεκτίμητη.

Οι περισσότεροι προπονητές τον χαρακτήριζαν πρότυπο και ζητούσαν από τους νεότερους ποδοσφαιριστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του που μέσα από την δουλειά και την αφοσίωση στον σύλλογο κατάφερε να κατακτήσει τα πάντα. Είτε με την φανέλα των μπλαουγκράνα είτε με την φανέλα της Εθνικής Ισπανίας (αποτελεί και το καμάρι της Εθνικής Καταλονίας). Μακριά από την λάμψη των φλας και την δημοσιότητα, ο Πουγιόλ κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων. Και αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο. Άλλωστε σπάνια βγαίνουν ποδοσφαιριστές όπως ο Πουγιόλ.

Πηγή: football-espana.net

Keywords
Τυχαία Θέματα