Η αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο των εξελίξεων (video)

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπορεί τρόικα και κυβέρνηση να έδωσαν τα χέρια στο θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο, όμως οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιδρούν στις αποφάσεις τους.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι δήμοι θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) κλειστοί σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες των κοινωνικών

και προνοιακών δομών.

Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και παράλληλα καλεί στις 12:30 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρόμοια στάση και από την ΑΔΕΔΥ, η οποία πραγματοποιεί τις ίδιες ώρες παναττική στάση εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία .

Συναντώνται Γ. Μιχελάκης – ΚΕΔΕ

Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, στην οποία το «παρών» θα δώσει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους επικεφαλής των παρατάξεων, που θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Κ. Ασκούνης: «Ναι στην κινητικότητα, αλλά όχι να ξηλώνονται ολόκληρες αρμοδιότητες»

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση απασχολεί το 12% των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και αυτή τη στιγμή της ζητείται να επωμισθεί το 50% της κινητικότητας.

Παράλληλα έκανε λόγο για «πλήρη αντίφαση» μεταξύ του γεγονότος ότι από την 1η Ιανουαρίου αποδόθηκαν μέσω του Καλλικράτη στους δήμους 200 νέες αρμοδιότητες και σήμερα οι δήμοι καλούνται να φέρουν το κύριο βάρος της κινητικότητας.

«Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να αποφασίσει: Θέλει την αποκέντρωση ή προχωρά σε οριζόντιες περικοπές, ξηλώνοντας αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες οι δήμοι είχαν για πάρα πολλά χρόνια;», σχολίασε συμπληρώνοντας ότι «πριν από δυο χρόνια μεταφέρθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες από όλα τα υπουργεία και τις παλιές νομαρχίες. Εμείς λέμε ναι στην αξιολόγηση και την κινητικότητα, αλλά όχι να ξηλώνονται ολόκληρες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση ή όχι;»

Όπως ανέφερε, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών».

Χτύπησαν τον Καμίνη

Μάρτυρες φαινομένων βίας έγινα αρκετοί από τους παρευρισκόμενους στο έκτατο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, το βράδυ της Κυριακής (07/07). Επίθεση φραστική και χειροδικίες δέχθηκε από αγνώστους έξω από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο πρώτος πολίτης της Αθήνας κατονόμασε ως «ηθικό αυτουργό βιαιοπραγιών» τον πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, με αφορμή τον προπηλακισμό του κατά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

«Να σταματήσει το παραμύθι ο Μπαλασόπουλος, να σταματήσει να ενοχοποιεί ανθρώπους» δήλωσε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «φαίνεται ότι ξέρει ποιοι μού επιτέθηκαν ο Μπαλασόπουλος, ας προσφύγει λοιπόν στη δικαιοσύνη. Να τα αφήσει αυτά δεν επιτρέπεται να βάζει μπουρλότο και να στρέφει τραμπούκους εναντίον οποιουδήποτε. Δεν θα με καταπτοήσει κανείς».

Ειδικότερα, σχολίασε ότι ο κ. Μπαλασόπουλος είχε αφήσει υπαινιγμούς εις βάρος του ότι είχε πάει στο Μάξιμου . «Δεν είναι πρώτη φορά που είναι ηθικός αυτουργός βιαιοπραγιών σε βάρος προσώπων. Αυτοί οι άνθρωποι μετέρχονται μεθόδους του παρελθόντος που έχουν χρεοκοπήσει, επιδιώκουν την πόλωση, ποιος θέλει την πόλωση, ποιος θέλει να διχάσει τον κόσμο και να εξωθήσει τους ανθρώπους στα άκρα;», διερωτήθηκε ο κ. Καμίνης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηνών δήλωσε ότι χρειάζεται να υπάρχει δημοτική αστυνομία, αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστούν και οι δημοτικοί αστυνομικοί. «Η δημοτική αστυνομία έχει αρμοδιότητα να γράφει τα σταθμευμένα οχήματα, αλλά δεν έχει δυνατότητα να σταματήσει μοτοσικλετιστή που περνάει από τον πεζόδρομο. Πρόκειται για παραλογισμό», σχολίασε. Επίσης, ανέφερε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι, όταν άρχισε τη θητεία του στο δήμο, ήταν συνολικά 11.700 και τώρα έχουν μείνει 8.700 μόνιμοι, συμβασιούχοι και αορίστου χρόνου, ενώ διευκρίνισε ότι και οι 1.030 δημοτικοί αστυνομικοί στην Αθήνα είναι μέσω ΑΣΕΠ.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Με την επίθεση Καμίνη προβοκάρουν τον αγώνα μας

«Απαράδεκτη και επιζήμια για το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση», χαρακτήρισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ την «απρόκλητη επίθεση» που δέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έστω και κάτω από την πίεση των εργαζομένων πήρε ομόφωνη απόφαση να σφραγιστούν οι δήμοι τη Δευτέρα η προσχεδιασμένη, προβοκατόρικη ενέργεια ακροδεξιών στοιχείων και χρυσαυγιτών μόνο σκοπό έχει να αποσυντονίσει και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση», σχολιάζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Διαμηνύει τέλος σε όσους «θέλουν να προβοκάρουν και να συκοφαντήσουν με τέτοιες ενέργειες το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι θα λάβουν απάντηση «από τη μαζική, ενωτική και αγωνιστική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη».

Καταδικάζει η ΔΗΜΑΡ

Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά, καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε χθες βράδυ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, την οποία χαρακτηρίζει «τραμπούκικη». «Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, αλλά και το θεσμό της αυτοδιοίκησης», σημειώνει.

«Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να αναζητήσει τους ενόχους, οι οποίοι, άλλωστε, έχουν ονοματεπώνυμο», σημειώνει η Αγ. Κωνσταντίνου και καταλήγει: «Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την αλληλεγγύη της, αλλά και τη στήριξή της στον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος έχει γίνει κατ΄ επανάληψη στόχος επιθέσεων».

Καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον προπηλακισμό του Γ. Καμίνη, αναφέρεται: «Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βίαιη επίθεση κατά του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και υπονομεύουν τον κοινωνικό διάλογο».

Keywords
video, αυτοδιοικηση, σταση εργασιας, τροικα, ελλαδα, κεδε, ΑΔΕΔΥ, απεργια, ζητείται, αθηνα, ποε, ΟΤΑ, συμβασιουχοι, ΑΣΕΠ, συμμετοχή, δημαρ, ΠΑΣΟΚ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, καμινης, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κοινωνια, αποτελεσματα, ζητείται, δημοτικη αστυνομια, αστυνομια, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, θεμα, θητεια, πιεση, χθες βραδυ, αλληλεγγυη, αοριστου χρονου, αφορμη, βραδυ, γινει, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, υπαρχει, ενεργεια, εσωτερικων, υπηρεσιες, κεδε, κυβερνηση, ληξη, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, οχηματα, ποε, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, τοπικη αυτοδιοικηση, φορα, ωρες, ενωση, χωρα, υπουργειο, κωνσταντινου, κωστας, μεινει, χερια
Τυχαία Θέματα