Η “ληθη” κτυπά το ηλεκτρονικό εμπόριο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έκρινε ότι η Google πρέπει να διαγράψει τα αποτελέσματα αναζητήσεων που συνδέονται με το όνομα ενός Ισπανού πολίτη. Η απόφαση υποχρεώνει την Google και άλλες εταιρείες τού Διαδικτύου να σέβονται μια περιορισμένη εκδοχή τού «δικαιώματος στην λήθη» – το δικαίωμα να αφαιρούν ορισμένα είδη πληροφοριών, όπως πρώην χρέη ή ακατάλληλες φωτογραφίες, από την δημόσια σφαίρα. Στην πιο ακραία μορφή, ένα άτομο
μπορεί να ζητήσει οι μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν όλες τις συνδέσεις με το όνομά τους, καθιστώντας τους σχεδόν ανώνυμους στο διαδίκτυο.. Το δικαίωμα να λησμονηθούν θα επιβάλλεται από τις εθνικές Αρχές Προστασίας Δεδομένων, όπως για παράδειγμα από τον Ομοσπονδιακό Επίτροπο Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και της Ελευθερίας των Πληροφοριών στη Γερμανία ή τον Επίτροπο Πληροφοριών τού Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εισαγάγει νέα νομοθεσία στα τέλη τού 2014 που θα επισημοποιεί το «δικαίωμα στην λήθη» και θα επιβάλει τεράστια πρόστιμα σε εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιορίσει την υπάρχουσα ρύθμιση του «ασφαλούς λιμένα», με βάση την οποία οι πολυεθνικές με έδρα τις ΗΠΑ μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα από την Ευρώπη και, συνεπώς, να δημιουργήσουν παγκόσμια προφίλ καταναλωτών για να αποφύγουν επενδύσεις σε περιττές εγκαταστάσεις αποθήκευσης δεδομένων. Τέλος, η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ να εισαγάγει δικλείδες ασφαλείας κατά της συλλογής δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών από την NSA.Η απόφαση θα μπορούσε να μεταβάλλει το ηλεκτρονικό εμπόριο και την προστασία τής ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή. Κατ’ αρχάς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αμφισβητήσει ακριβώς το επιχειρηματικό μοντέλο των αμερικανικών επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες χρησιμοποιούν τεράστια σύνολα προσωπικών δεδομένων για να πωλούν διαφημίσεις και να παραμετροποιούν την συμπεριφορά των καταναλωτών. Μετά την απόφαση, αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στην σημαντική ευρωπαϊκή αγορά. Το Facebook και μόνο αποκόμισε σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από διαφημίσεις στην Ευρώπη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, γεγονός που την καθιστά την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Βόρεια Αμερική. Με την μεγέθυνση των ανησυχιών περί την ιδιωτική ζωή στην Ευρώπη, εταιρείες όπως η Runbox, μια εταιρία διαχείρισης e-mail (με έδρα στη Νορβηγία) που εστιάζει περισσότερο στην ιδιωτικότητα, έχει ήδη δει μια απότομη αύξηση των χρηστών της. Την ίδια στιγμή, οι μη-αμερικανικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογίες cloud computing έχουν ακυρώσει το 10% των συμβάσεών τους με αμερικανικές επιχειρήσεις λόγω των ανησυχιών για την προστασία τής ιδιωτικής ζωής.Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που έχουν θορυβηθεί από την απόφαση , η οποία μπορεί να καταστήσει δυσκολότερες τις δημοσιογραφικές έρευνες σχετικά με τα παραπτώματα των ισχυρών.

Το άρθρο Η “ληθη” κτυπά το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα