Γυναίκες χωρίς οργασμό: Γιατί συμβαίνει – Υπάρχει θεραπεία;

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν, σύμφωνα με έρευνες, κάποια στιγμή στη σεξουαλική τους ζωή, μορφές παροδικής ή χρόνιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η ανοργασμία στην ψυχιατρική εντάσσεται στις διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας και χαρακτηρίζεται ως μία κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα αδυνατεί να φτάσει σε οργασμό, παρά το γεγονός ότι έχει προηγουμένως νιώσει ικανοποιητικό επίπεδο σεξουαλικής διέγερσης.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 20-30 μπορεί να δυσκολεύονται να έρθουν σε κορύφωση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, επειδή δεν έχουν «εξερευνήσει» μόνες τους το σώμα τους, δεν έχουν βρει τους «ρυθμούς» τους και την ανάλογη στάση που τις βολεύει για να έρθουν σε οργασμό.

Αντίστοιχα στις γυναίκες άνω των 30 ετών, ο οργασμός επιτυγχάνεται πιο εύκολα, λόγω τόσο της πείρας που έχουν αποκτήσει πλέον, όσο και στο ότι επιλέγουν πιο κατάλληλους σεξουαλικούς συντρόφους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα τόσο σε αυτή την ηλικία, όσο και σε μεγαλύτερη.

Η αδυναμία κορύφωσης μπορεί να έχει δύο εκφάνσεις στις γυναίκες

Στις ψυχικά ευάλωτες, η ανοργασμία μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις αυτομομφής, αίσθημα ανικανότητας, σκέψεις ότι είναι ψυχρή, ενοχές, τάσεις αποφυγής των σεξουαλικών σχέσεων ή χρόνια αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Αντιθέτως, για άλλες, η απουσία οργασμού είναι δυνατό να ενταχθεί σε μια ικανοποιητική κατά τα άλλα σεξουαλική ζωή, όπου η απόλαυση κυριαρχεί, παρά την έλλειψη κορύφωσης.

Τα αίτια της γυναικείας ανοργασμίας

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, τα αίτια οφείλονται σε πολλούς παράγοντες.
Στα οργανικά αίτια εντάσσονται ορισμένες αγγειακές και ορμονικές δυσλειτουργίες, χρόνιες οργανικές παθήσεις και η λήψη φαρμάκων.

Επίσης, τα αίτια είναι πιθανό να έχουν κοινωνική βάση, όπως για παράδειγμα, η προσδοκία από τις γυναίκες να παρέχουν μια άνευ όρων φροντίδα στους άλλους, ικανοποιώντας πρώτα τις ανάγκες τους εις βάρος του εαυτού τους.

Από ψυχολογικής πλευράς, είναι δυνατό να ευθύνεται η κατάθλιψη, που μπορεί να προκαλέσει και άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, αλλά και απόσυρση από την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Παράλληλα, αρνητική επίδραση στις γυναίκες μπορεί να έχουν προηγούμενες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, ο φόβος για την ερωτική πράξη και το υποκειμενικό άγχος απόδοσης, εμποδίζοντας τη σεξουαλική κορύφωση.

Τέλος, σε γενικές γραμμές, το ψυχολογικό προφίλ μιας γυναίκας με ανοργασμία συνθέτουν οι ηθικές αναστολές και οι ενοχές για τη σεξουαλική πράξη, η δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων, η αμφιθυμία και το άγχος που της επιφέρουν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις της, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος απώλειας ελέγχου, όπως και ο πόνος κατά την επαφή.

Παράγοντες που ευνοούν τον οργασμό

Καθοριστικός παράγοντας για την ύπαρξη ή όχι οργασμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι η συναισθηματική κατάσταση που βιώνει η γυναίκα μέσα από τη σχέση της με το σύντροφό της δηλαδή η ποιότητα της σχέσης. Η συναισθηματική αμοιβαιότητα, η ασφάλεια, η εκτίμηση και η αποδοχή από το σύντροφό της είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται από τη σχέση της για να κορυφώσει σεξουαλικά, εφόσον η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά στη σεξουαλική επαφή. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η αυτοπεποίθησή της στη γενικότερη αποδοχή και ένταξή της στη ζωή της.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η εμπιστοσύνη στη σεξουαλική δεξιοτεχνία κάποιου και η προτίμηση της γρήγορης ή της αργής σεξουαλικής επαφής, βοηθούν να διευκρινιστεί πόσο συχνά άνδρες και γυναίκες φθάνουν σε οργασμό.

Θεραπεία
Όταν η ανοργασμία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια η γυναίκα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με ψυχολόγο ώστε να ξεκινήσει ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Σε περίπτωση που το πρόβλημά της είναι αποτέλεσμα κάποιας ιατρικής κατάστασης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό θεράποντα ιατρό της.

Το άρθρο Γυναίκες χωρίς οργασμό: Γιατί συμβαίνει – Υπάρχει θεραπεία; εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα