Γκόριτσα, το ίδρυμα για τους Ρομά του Γ. Μπρέγκοβιτς

Ο διάσημος καλλιτέχνης Γκόραν Μπρέγκοβιτς ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ιδρύματος, μέσω του οποίου θα αποκτούν μουσική παιδεία ταλαντούχοι Ρομά της Βοσνίας. «Δεν μπορώ να λύσω όλα τα προβλήματα των Ρομά, αλλά είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε ένα ίδρυμα που θα βοηθά αυτούς που θέλουν να μπουν σε μουσικές σχολές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ίδρυμα «Γκόριτσα» (από το όνομα μιας τσιγγάνικης συνοικίας του Σαράγεβο), θα χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων από τη συναυλία του Μπρέγκοβιτς με άλλους μουσικούς στις 19 Δεκεμβρίου στο Σεράγεβο.

Ο

Μπρέγκοβιτς εξήγησε ότι το ίδρυμά του θα στηρίζει αρχικά τα παιδιά Ρομά της πόλης αλλά φιλοδοξεί να επεκτείνει σταδιακά το σχέδιό του σε όλη τη χώρα. «Δεν γίνεται να βοηθήσετε τους Ρομά αν δεν τους παρέχετε εκπαίδευση, γιατί μόνο ένας μορφωμένος άνθρωπος είναι και ελεύθερος. Στους Ρομά, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε.

Όπως είπε, σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός των Ρομά αγγίζει τις 100.000 σε σύνολο 3,8 εκατομμυρίων, μόνο 5-6 από αυτούς φοιτούν σε μουσικές σχολές. «Εδώ και αιώνες, οι Ρομά άφησαν τα μαγευτικά ίχνη τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός συνθέτης, από τον Μπετόβεν μέχρι τον Λιστ, που να μην έχει συνθέσει κάτι επηρεασμένος από τη μουσική τους. Και αυτοί, όλο αυτό το διάστημα, υπέφεραν μαζί μας», κατέληξε ο Μπρέγκοβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα