Γιούνγκερ: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο “κουρέματος”»

Αν και η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα διαρκώς επαινείται για την πορεία της οικονομίας της, εντούτοις, σύμφωνα με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο «κούρεμα» του χρέους της.

«Έκανα ολόκληρες νύχτες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των τραπεζών και των διεθνών δανειστών

για την αναδιάρθρωση του χρέους» σχολιάζει στη «Stuttgarter Zeitung» ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στο (πρώτο) «κούρεμα» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του 2012 που έπληξε τους ιδιώτες επενδυτές. «Δεν θα ευχόμουν σε κανένα πρόεδρο του Eurogroup να ξανακάνει το ίδιο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς», συμπληρώνει.

«Τέτοια προγράμματα συνοδεύονταν από υπερβολική κοινωνική σκληρότητα, επειδή δεν είχαμε ασχοληθεί προηγουμένως εντατικά με τις επί τόπου καταστάσεις» αναφέρει. «Ως πρόεδρος της Κομισιόν θα φροντίσω να υπάρχει και μια μελέτη για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μελλοντικών προγραμμάτων», τόνισε.

«Το πρόβλημα των τραπεζών στην Ισπανία λύθηκε. Η Πορτογαλία εγκαταλείπει την ομπρέλα προστασίας, όπως το έκανε ήδη και η Ιρλανδία» είπε. «Και η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Η δήλωση του κ.Γιούγκερ περί ενδεχομένου «κουρέματος» έρχεται πάντως σε αντίθεση με την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των γερμανών πολιτικών, πολλοί εκ των οποίων δεν θέλουν να ακούσουν για επιπλέον διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα