Γιώργος Παπανικολάου: Η άγνωστη «επαφή» του γιατρού που εφηύρε το Τεστ Παπ με τον Άγιο Νεκτάριο

Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό αλλά η Κύμη ήταν η πατρίδα ενός εκ των παλαιότερων αθλητικών σωματείων της Ελλάδας και συγκεκριμένα του «εν Κύμη Γυμναστικού Συλλόγου» του οποίου την ίδρυση πρέπει να πάμε στα βάθη του χρόνου και στα τέλη του 19ου αιώνα για να βρούμε. Πιο συγκεκριμένα ήταν η 21η Αυγούστου του 1893 όταν εγκαινιάζεται ο Γυμναστικός Σύλλογος Κύμης από τον τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκτάριο, ο οποίος μετέπειτα αγίασε και έγινε ο Άγιος που γιορτάζουμε στις 9 Νοεμβρίου. Σε κοινοποίηση που έκανε ο αντιδήμαρχος Κύμης,

Αλέξανδρος Θεοδώρου, βρίσκουμε και ένα απόσπασμα του λόγου που είχε εκφωνήσει:

«Η νεολαία της Κύμης είχε την πρωτοβουλίαν και το θάρρος όπως θέση πρώτη το βήμα προς τα πρώσω και δώση την πρώτην ώθησαν προς την πρόοδον”. Κι’ ακόμα ότι “Ο Γυμναστικός Σύλλογος προτίθεται να συσφίγξη τους δεσμούς της φιλίας, να αδελφοποιήση την νεολαίαν, να διασκεδάση τας ταπεινάς αντιπαθείας και αντιζηλίας…

«Να αποσπάση αυτήν των ματαίων και ανωφελών ασχολιών, αναπτύξη την συγγενή άμιλλαν, αυξήση την φιλοτιμίαν, απομακρύνη την αργίαν, την γενέτειραν της ακηδίας, της χαυνότητος, της αμελείας και πάσης κακίας και παρασκευάση άνδρας κρατερούς προς υπεράσπισιν των δικαίων της πατρίδος».

Ποιο είναι όμως το εντυπωσιακό; Όπως είναι γνωστό, ο σπουδαίος επιστήμονας Γεώργιος Παπανικολάου καταγόταν από την περιοχή της Κύμης. Ταυτόχρονα όμως ήταν και ανάμεσα στους εφήβους που ήταν μέλη του σωματείου.

Στην εν λόγω ανάρτηση μάλιστα υπάρχει και μία σπάνια φωτογραφία-ντοκουμέντο της εποχής, σύμφωνα με την οποία ο Γεώργιος Παπανικολάου συμμετείχε σε δράσεις του ιστορικού Γ.Σ. Κύμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα