Γιάννης Βρούτσης: “Προσωπικές απόψεις Σπυρόπουλου οι δηλώσεις για τις παροχές υγείας”

Πρώτα ήταν τα λάθη με τον ΕΝΦΙΑ, τώρα η παρέμβαση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου για αναλογική διασύνδεση των ενσήμων που έχει ο κάθε εργαζόμενος ή άνεργος με τις παροχές υγείας που θα λαμβάνει, θέμα το οποίο «τρέχουν» να «μαζέψουν» από το πρωί στελέχη της κυβέρνησης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναταραχή καθώς τα σενάρια είναι δύο. Είτε δεν υπάρχει σωστή συνεννόηση ανάμεσα

στην κυβέρνηση και τους διοικητές των ταμείων και ο καθένας λέει ότι θέλει, είτε έγινε προσπάθεια μέσω του κ. Σπυρόπουλου να μετρηθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως συνήθως γίνεται και σε άλλα θέματα τα οποία ανάλογα με τις αντιδράσεις τα προχωράς ή τα παίρνεις πίσω.

Το σίγουρο, είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα «αυτογκόλ» της κυβερνητικής μηχανής, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνυπολογίστηκε όπως φαίνεται ο χρόνος στον οποίο τίθενται τέτοια θέματα, τα οποία δημιουργούν αναστάτωση στην κοινή γνώμη και δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους. Όλα αυτά σε μια χώρα που οι άνεργοι, στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι, φτάνουν σχεδόν το ενάμιση εκατομμύριο.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε προσωπικές απόψεις.

Συγκεκριμένα, κληθείς να διευκρινίσει περαιτέρω το ζήτημα που έθεσε στην ομιλία του, ρωτήθηκε «ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας;»

«Είναι το ίδιο να έχει κάποιος 0 ένσημο, 50 ένσημα και 100 ένσημα;» απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στα δικαιώματα για παροχές υγείας. Προφανώς, εξήγησε ο ίδιος, θα πρέπει να υπάρχει ένα κατώτατο δίχτυ ασφάλισης για όλους αλλά «δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εξισωτικά για όσους έχουν περισσότερα ένσημα».

Η τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά καθώς το ζήτημα του ασφαλιστικού αποτελεί ένα ανοιχτό προς συζήτηση με την τρόικα θέμα. Για το λόγο αυτό, ο Γιάννης Βρούτσης έσπευσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης να λειτουργήσει πυροσβεστικά, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Σπυρόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα