Για επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων κάνει λόγο το Spiegel

Μόλις πριν μια εβδομάδα είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις συνέντευξη του αξιωματούχου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», όταν και πρότεινε να επαναγοράσει η χώρα μας ομόλογά της από τις αγορές, χρησιμοποιώντας μέρος των κεφαλαίων που δανείζεται. Σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο ακριβώς αυτό φαίνεται να επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η ελληνική

κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM), προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας.

Έτσι εξηγεί το δημοσίευμα, με κάθε ευρώ που θα δανείζεται η χώρα και πηγαίνει γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια», αναφέρεται. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το περιοδικό, αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους.

Η γερμανική πλευρά ελπίζει πως μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

«Δεν συμμετέχουμε σε διατύπωση εικασιών και αυθαίρετων συμπερασμάτων», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει καταρχήν την έκθεση της τρόικας πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα