Για ένα πουκάμισο αδειανό…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την… 13η σύνταξη προσέφεραν ανακούφιση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία και προβληματισμό στους Θεσμούς. Οι πρώτοι αισθάνθηκαν επιτέλους ένα πρακτικό αποκούμπι, ένα πιστοποιητικό αριστεροφροσύνης, μια άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας στις επαρχίες τους εν όψει των Χριστουγέννων τελοσπάντων.

Η

Νέα Δημοκρατία απ’ την πλευρά της δεν ήξερε τι να κάνει: Να συνταχθεί με την κυβέρνηση και να φανεί εξ ίσου αφερέγγυα στους δανειστές ή να καταψηφίσει και να φανεί μνημονιακότερη του μνημονίου, χάνοντας ενδεχομένως μέρος της δημοσκοπικής της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ; Επέλεξε, μετά από περίσκεψη, την ασφάλεια -και την έλλειψη αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας -που προσέφερε το «παρών».

Οι Θεσμοί, τέλος, είδαν στην εξαγγελία μία ακόμη επιβεβαίωση ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση καθαρά τυχοδιωκτική, που σύρεται εν πολλοίς από τις ιδεολογικές της εμμονές.

Υπάρχουν βέβαια θα μου πείτε και οι ευεργετηθέντες, οι συνταξιούχοι. Αυτοί, προς απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είδαν στην κίνηση αυτή μια κάποια μεγαλοψυχία, όπως θα περίμεναν οι εμπνευστές της. Αντιθέτως διάχυτη υπήρξε η ειρωνεία και η καχυποψία, καθώς τα χρήματα αυτά θεωρήθηκαν ψίχουλα σε σχέση με αυτά που τους έχουν περικόψει και ακόμα πιο πέρα ότι αυτά ακριβώς τα χρήματα θα τους τα πάρουν πίσω στο μέλλον με άλλο τρόπο.

Όσον αφορά στην ίδια την κυβέρνηση, είναι δυνατόν να μην ήξερε ότι η κίνηση αυτή θα επιφέρει την μήνιν των δανειστών; Ασφαλώς όχι. Η εποχή της αφέλειας -αν υπήρξε ποτέ τέτοια- έχει περάσει γι’ αυτούς. Εν όψει των μέτρων και των αριθμών που καταφανώς δεν βγαίνουν, η κυβέρνηση τραβάει το σχοινί με τους δανειστές, έχοντας πρώτα δώσει δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και αριστερής πολιτικής, για να βρεθεί καλυμμένη και στις δύο πιθανές τροπές που μπορεί να πάρουν τα πράγματα: Αν οδηγηθεί στην υπογραφή ενός τέταρτου μνημονίου, να φανεί και πάλι συρόμενη και παρά τη θέλησή της, ενώ θα επιθυμούσε να εφαρμόσει άλλου είδους πολιτική. Αν οδηγηθούμε σε εκλογές, να έχει συσπειρώσει στο μέτρο του δυνατού το ακροατήριό της και να έχει ψαλιδίσει τη διαφορά με τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, είτε έχουμε τέταρτο μνημόνιο, είτε χάσει τις εκλογές (πράγμα βέβαιο, αν οδηγηθούν προς τα εκεί τα πράγματα), ποια είναι η υπηρεσία που προσέφερε στο έθνος αυτά τα δύο χρόνια; Γιατί τόσοι μάταιοι κόποι και θυσίες; Για ένα ιδεολόγημα, που δεν έγινε πράξη; Για ένα πουκάμισο αδειανό, που θα έλεγε και ο ποιητής.

Το άρθρο Για ένα πουκάμισο αδειανό… εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
gia ena poukamiso
Τυχαία Θέματα