Για αποτυχία της ευρω-τουρκικής συμφωνίας προετοιμάζεται το Βερολίνο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επικαλείται το περιοδικό “Der Spiegel”, το οποίο κάνει λόγο για προετοιμασία της γερμανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει την αναγκαιότητα πλήρους συνεργασίας της Ελλάδας, ακόμη και χρησιμοποιώντας το μέσο της οικονομικής πίεσης.

Παρά το γεγονός

ότι επίσημα, το Βερολίνο δεν παύει να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος για κατάρρευση της συμφωνίας με την Τουρκία, παράλληλα, φαίνεται να εξετάζει ως υπαρκτό αυτό το ενδεχόμενο, καθώς οι παρούσες συνθήκες και εξελίξεις στην Τουρκία είναι “απολύτως ασαφείς” και πιθανόν θα χρειαστεί “εκ νέου δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, όπως σημειώνεται στο εσωτερικό έγγραφο.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που επικαλείται το ¨Der Spiegel, έχουν ήδη εμφανιστεί προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή ενταθεί, με μία ενδεχόμενη αποτυχία της συμφωνίας, τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., δηλαδή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα πρέπει να “προστατευτούν αξιόπιστα” από την Frontex.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεργασία της Ελλάδας»

Τονίζεται, επίσης, στο ίδιο έγγραφο, ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη» καθώς και ότι: «Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας – και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια».

Το άρθρο του περιοδικού, κλείνει αναφερόμενο στο έγγραφο που επικαλείται: «Μια διεύρυνση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία, μπορεί να καταστεί απαραίτητη, σε περίπτωση μετακίνησης των μεταναστευτικών οδών. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία: Η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά»,

Το άρθρο Για αποτυχία της ευρω-τουρκικής συμφωνίας προετοιμάζεται το Βερολίνο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα