Γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, ελέω... κρίσης

Μετά από πολλά χρόνια απουσίας τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αιτία είναι η οικονομική κρίση στην χώρα, αλλά και η επιδείνωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Πρώτο πολιτικό ίδρυμα γερμανικού κόμματος ήταν το σοσιαλδημοκρατικό Φρίντριχ Έμπερτ που ιδρύθηκε ήδη τη δεκαετία του ΄20. Βασικός του στόχος τότε ήταν η πολιτική εκπαίδευση στελεχών του κόμματος, η προώθηση των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών αλλά και επαφές με το εξωτερικό. Το βασικό αυτό τρίπτυχο παρέμεινε και

μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή άρχισαν να ιδρύουν τα δικά τους ιδρύματα με τελευταίο το Ρόζα Λούξεμπουργκ του Κόμματος της Αριστεράς αρχές του ΄90.

Όλα τα πολιτικά ιδρύματα χρηματοδοτούνται σήμερα από το γερμανικό κράτος ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων στα οποία πρόσκεινται. Στόχος όλων για τη δουλειά τους στο εξωτερικό είναι σε συνεννόηση με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το κράτος, η ενίσχυση μη κυβερνητικών οργανώσεων, η εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών τους, αλλά και η συνεργασία των ιδρυμάτων με τις συγγενικές πολιτικές δυνάμεις στην εκάστοτε χώρα.

Εκτός από αυτούς τους κοινούς στόχους, υπάρχει και ένας άτυπος καταμερισμός εργασίας. Τα ειδικά θέματα του σοσιαλδημοκρατικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα, τα περιγράφει η συνδιευθύντρια του παραρτήματος Νικόλ Κατσιούλη που μοιράζεται την θέση της με τον σύζυγό της, τον Ελληνογερμανό Χρήστο Κατσιούλη, ως εξής:

“Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις με Γερμανούς και Έλληνες συνδικαλιστές. Θα δώσουμε εντολές για έρευνες όπως για την ανεργία στους νέους και μέτρα για την καταπολέμησή της. Θα διοργανώσουμε περιφερειακά συνέδρια με ειδικά θέματα, όπως τον οικολογικό τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ή και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Και θα προωθήσουμε τον διάλογο ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα ΠΑΣΟΚ και γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD).”

Tο χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ και το πράσινο Χάινριχ Μπελ

Από την οδό Νεοφύτου Βάμβα στο Κολωνάκι, όπου βρίσκεται η έδρα του Φρίντριχ Έμπερτ, ως την οδό Μουρούζη, είναι μόνον μερικά λεπτά. Εδώ στεγάζεται το δεύτερο μεγάλο γερμανικό πολιτικό ίδρυμα: το χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ. Έλληνες εταίροι της διευθύντριας Σουζάνα Φογκτ στην Ελλάδα, είναι πρωταρχικά το Ίδρυμα Καραμανλή και η Νέα Δημοκρατία, αλλά βέβαια και άλλοι φορείς από το χώρο της κοινωνίας, της επιστήμης και τις οικονομίας. Ως βασικά θέματα ενασχόλησης της στην Ελλάδα η Σουζάνα Φογκτ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους να συζητήσουμε τόσο για θέματα της οικονομίας και του θεσμικού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες, και όχι μόνο. Θέλουμε επίσης να προβάλουμε το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, την ευθύνη που έχει ο καθένας για την κοινωνία και το κράτος, πως δηλαδή θα μ

Keywords
Τυχαία Θέματα