Γερμανία: Επαναπροώθηση των προσφύγων στην Αφρική

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το σύστημα της Αυστραλίας πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη για να μπει ένα τέλος στις ασταμάτητες ροές μεταναστών, προτείνει η Γερμανία, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής Welt am Sonntag.

Παρά την λειτουργία ενός σχεδόν άψογου συστήματος παροχής ασύλου, η Γερμανία σκέφτεται πως πρέπει να αντιγράψει το αυστραλέζικο σύστημα. Θεωρεί πως η τακτική της Αυστραλίας, θα σταθεί εμπόδιο για την πλειοψηφία των μεταναστών που δεν θα αρχίζουν το ταξίδι αν γνωρίζουν την πορεία τους.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο,

το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας θέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει έναν τρόπο να εμποδίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, με πολλούς μάλιστα να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τα χνάρια της Αυστραλίας, οι πρόσφυγες θα στέλνονται στην Αφρική, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους για παροχή ασύλου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, πιστεύει πως η ζωή σε καταυλισμούς τριτοκοσμικών χωρών, θα αποτρέπει τους πρόσφυγες, που δεν θα αποφασίζουν πλέον να μεταναστεύσουν και οι διακινητές θα εξαφανιστούν. «Η εξάλειψη της πιθανότητας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τους πρόσφυγες να αποφύγουν να ξεκινήσουν για αυτό το επικίνδυνο ταξίδι το οποίο κάνουν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά», δήλωσε στον Τύπο.

«Στόχος θα πρέπει να είναι να πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης οι οργανώσεις των διακινητών και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο για τη ζωή τους ταξίδι», προσθέτει.

Η σκέψη του γερμανικού υπουργείου προβλέπει πως οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Μεσόγειο, με τους περισσότερους να έχουν ξεκινήσει από τη Λιβύη, να απομακρύνονται για τριτοκοσμικές χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος ή άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Στη συνέχεια θα εξετάζεται αν μπορεί να γίνει δετή η αίτηση για άσυλο κι αν ολοκληρωθεί η παροχή ασύλου με ασφάλεια, θα μεταφέρονται στην Ευρώπη για να κάνουν το ξεκίνημα τους.

Η θεαματική άνοδος του λαϊκίστικου και ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της Άγγελα Μέρκελ, που δέχεται πολλές επικρίσεις στο για την πολιτική της των ανοικτών θυρών απέναντι στους πρόσφυγες. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), φαίνεται να «κλέβει» πολλές ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου στις περιφερειακές εκλογές. Γεγονός που δείχνει πως η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να βιαστεί και να δώσει λύσεις ώστε να περιοριστούν οι εισροές μεταναστών.

Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκεται στον «αέρα» και δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στο ευρωπαϊκό τραπέζι των συζητήσεων. Οι πολιτικοί όμως της αντιπολίτευσης καταδικάζουν μία τέτοια πρόθεση, με τον επικεφαλής του αριστερού κόμματος να την χαρακτηρίζει «ανθρωπιστικό σκάνδαλο και ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη του δικαιώματος σε άσυλο».

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, δήλωσε σύμφωνα με την Welt am Sonntag, πως είναι απαράδεκτο το αυστραλέζικο σύστημα για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τον αριστερό πολιτικό, η Γερμανία πρέπει να είναι αυτή που θα εξετάζει τις αιτήσεις παροχής ασύλου, ώστε οι αιτούντες να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια.

Πολύ πιο σκληρή η επικεφαλής των Πράσινων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ, κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών πως αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν να είναι μια «μολυσματική ασθένεια που πρέπει να κρατηθεί μακριά».

«Το να στερεί κανείς το δικαίωμα σε μια δίκαιη μεταχείριση από τους ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή είναι τόσο από άποψη μεταναστευτικής πολιτικής όσο και από νομική άποψη περισσότερο από αμφίβολο», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό, τα τελευταία 24ωρα, περισσότεροι από 2.200 πρόσφυγες διασώθηκαν στη Μεσόγειο ενώ 10 σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης είναι από κάθε άποψη θλιβερά. Τη φετινή χρονιά, 159.496 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης ενώ 4.220 έχουν πεθάνει στα παγωμένα νερά ,σημειώνοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με τους 3.777 θανάτους που σημειώθηκαν πέρσι.

Κι όλα αυτά, μέχρι την ώρα, καθώς πρόσφυγες καταφθάνουν στις ακτές καθημερινά.

Το άρθρο Γερμανία: Επαναπροώθηση των προσφύγων στην Αφρική εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα