"Γεννιέται" ένα κράτος τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή

Ένα καινούργιο φανατικά ισλαμιστικό «κράτος» κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή του Ιρακ με τους αντάρτες τζιχαντιστές της ISIL που πήραν τον έλεγχο της Μοσούλης και του Τικρίτ να ελέγχουν και περιοχές της Συρίας. Η προέλαση μοιάζει να τους φέρνει πιο κοντά στον στόχο τους που είναι η δημιουργία ενός «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας».

Η Βαγδάτη μοιάζει ανήμπορη και πληρώνει το τίμημα της σκληρά διχαστικής στάσης που κράτησε ο πρωθυπουργός ΑΛ Μαλίκι.

Χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης που επικρατεί

αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι και το γεγονός ότι παρά το αίτημα Μαλίκι να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταστη έκτακτης ανάγκης το κοινοβούλιο του Ιράκ δεν κατάφερε να καταλήξει σε απαρτία για την ψηφοφορία.

Οι περισσότεροι από αυτούς που μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο είναι σουνίτες ή προέρχονται από κουρδικές παρατάξεις του Ιράκ και αντιτίθενται στις έκτακτες εξουσίες που έχει λάβει ο πρωθυπουργός, ενώ οι ΗΠΑ κάθε άλλο παρά θέλουν μία νέα περιπέτεια στο Ιράκ, αλλά η απειλή είναι δεδομένη και η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο κακών, καθώς μόνο οι Κούρδοι δεν ρίχνουν τα όπλα.

Η μαύρη σημαία της ISIL (ή ISIS, αναλόγως του εάν οι μεταφραστές επιλέγουν τη «Συρία» ή το «Λεβάντε» για την ονομασία του δεύτερου χώρου που εποφθαλμιά η οργάνωση) κυματίζει πλέον στη ζώνη μεταξύ των κουρδικών περιοχών του βόρειου Ιράκ και της Βαγδάτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα