Γάμοι και διαζύγια απο την κρίση του Ιρακ

Ο κίνδυνος διαμελισμού του Ιράκ είναι πλέον ορατός. Η προοπτική αυτή αναμένεται ότι θα βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς θα φέρει στην επιφάνεια παλαιές διαμάχες, εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές, αλλά και τάσεις αυτονόμησης που ισχύουν σε όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Στο ντόμινο των εξεγέρσεων αλλά και των διεκδικήσεων, πολύ σύντομα μπορεί να βρεθούν όλοι. Για παράδειγμα, το Ιράν είναι μία πολυεθνής κοινότητα, αφού σε αυτό ζούν Κούρδοι, Άραβες, Μπαλόχοι και Τούρκοι. Στη Σαουδική Αραβία, υπάρχουν σιίτες, σουνίτες και πολλοί άλλοι. Το ίδιο συμβαίνει σε Τουρκία, με τους Κούρδους
να αποτελούν το μεγάλο "αγκάθι" τις τελευταίες δεκαετίες. Θρησκευτικό, αλλά και εθνοτικό παζλ χαρακτηρίζει και τη Συρία.Η κρίση στο Ιρακ προκαλεί όμως και άλλα παράπλευρα... διαζύγια. ´Ενα απο αυτά αφορά και στο λεγόμενο τζιχαντιστικό κίνημα, όπου η Αλ Καϊντα κινδυνεύει να χάσει την πρωτοκαθεδρία απο την τζιχαντιστική ριζοσπαστική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος τού Ιράκ και του al-Sham» (Islamic State of Iraq and al-Sham, ISIS). Η εκπληκτική επιτυχία της ISIS θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος μιας τεκτονικής μετατόπισης εντός του τζιχαντιστικού κινήματος. Δηλαδή η ISIS, θα μπορούσε να υπερκεράσει την αλ Κάιντα ως ηγέτης τού κινήματος.Φυσικά, πρόκειται για μία διαμάχη η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά άρχισε να γίνεται φανερή την περυσινή άνοιξη, όταν ο Abu Bakr al-Baghdadi, ο ηγέτης τής ISIS, επεξέτεινε την ομάδα του στη Συρία και προσπάθησε να εντάξει το τοπικό παράρτημα της αλ Κάιντα, την Jabhat al-Nusra (JN), στη δική του εξουσία. Η JN απέρριψε την ηγεσία του Baghdadi και ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο επικεφαλής της αλ Κάϊντα, προσπάθησε να ηρεμήσει τη διαμάχη, ανακοινώνοντας ότι η JN θα παραμείνει υπεύθυνη για την τζιχάντ στο θέατρο της Συρίας και η ISIS θα κρατήσει το Ιράκ. Η ISIS αρνήθηκε να δεχτεί την απόφαση του Ζαουάχρι και συνέχισε την επέκτασή της στη Συρία. Στην πορεία, ποδοπάτησε άλλες συριακές ανταρτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Σύντομα, η επέκταση της ISIS προκάλεσε αντιδράσεις και οι αντιτιθέμενες ομάδες ανταρτών ετοίμασαν μια αντεπίθεση. Από την πλευρά της η JN τελικά συντάχθηκε με τις δυνάμεις εναντίον της ISIS. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2014, η ρήξη μεταξύ της ISIS και της συριακής αντιπολίτευσης είχε οδηγήσει τον Zawahiri στο να αποκηρύξει την ομάδα. Πλέον, μετά και τις τελευταίες επιτυχίες της η ISIS δεν βγαίνει κερδισμένη μόνο πολιτικά, αλλά και ...οικονομικά, καθώς λεηλάτησε τραπεζικές καταθέσεις αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
´Ενα ακόμα πιθανό διαζύγιο αφορά το Κατάρ και τις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν. Στις 5 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν, ανακοίνωσαν ότι απέσυραν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι η Ντόχα είχε παραβιάσει τη ρήτρα στο καταστατικό του Συμβουλίου Συνεργασίας τού Κόλπου (Gulf Cooperation Council, GCC) περί απαγόρευσης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων μελών του Συμβουλίου. Οι τρείς χώρες θεωρούν το Κατάρ ως υπεύθυνο για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία και αλλού. Και όπως συμβαίνει πάντα, ένα διαζύγιο φέρνει πιο κοντά καινούργιους γάμους. Σε περίπτωση που το Κατάρ γίνει πιο φιλικό με το Ιράν και το Ομάν, θα σηματοδοτήσει το θάνατο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council, GCC) και θα αναγγείλει μια νέα εξισορρόπηση δυνάμεων στον Κόλπο.
Keywords
Τυχαία Θέματα