Γ. Στουρνάρας: Χρειαζόμαστε 3,5 δισ. τώρα!

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προέβη σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «πρέπει να επαναφέρουμε το πρόγραμμα εντός τροχιάς για να μπορούμε να ζητήσουμε οτιδήποτε», πως η Ελλάδα

θα ζητήσει επιμήκυνση δύο ετών, ενώ – αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να παρθούν – τόνισε πως «χρειαζόμαστε 3,5 δισ. τώρα» και πως είναι «είναι πάρα πολύ αυστηροί οι Ευρωπαίοι και τίποτε δεν είναι δεδομένο».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «δεν ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα η Ελλάδα. Το κύριο θέμα ήταν η Ισπανία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέμα που θα μας απασχολήσει και εμάς στο μέλλον, αλλά όχι τώρα. Έγινε ενημέρωση για την Ελλάδα από την Τρόικα, την ΕΚΤ, την Κομισιόν. Επειδή το Πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά και σε πολλές πτυχές του, προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, είπαν. Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου ή σε εμβόλιμο πριν από αυτό. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μπροστά. Πρέπει να επαναφέρουμε το πρόγραμμα εντός τροχιάς για να μπορούμε να ζητήσουμε οτιδήποτε.

»Μας επιτρέπουν να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα, αλλά δεν είναι όλα εύκολα, ούτε αποδεκτά. Η έμφαση που έδωσα ήταν στην ύφεση. Δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα (ανεργία) και έχει επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Θα μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η συζήτηση τίθεται σε πολύ δύσκολη φάση. Δεν έθεσα επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης, αλλά τους προϊδέασα, όταν θα έχουμε θετική αξιολόγηση από την Τρόικα, ότι θα το θέσουμε.

»Το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση. Μας καταλαβαίνουν, αλλά δεν δεσμεύτηκε κανένας ότι θα το δεχτούν. Εμείς θα το θέσουμε πάντως. Δύο χρόνια θα ζητήσουμε. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί η ικανοποίηση των αναγκών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπήρξε δέσμευση ότι θα καλυφθούν. Η πρώτη μέριμνά μου είναι να εξασφαλίσουμε ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να πάρουμε την επόμενη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Το θέμα είναι και οι επιπτώσεις της επιμήκυνσης. Είναι υπό συζήτηση ο προϋπολογισμός.

»Όσα μέτρα προβλέπονται για το 2012, είναι προγενέστερες δράσεις. Όσα προβλέπονται για το δεύτερο εξάμηνο, ή ισοδύναμα. Χρειαζόμαστε 3,5 δισ. τώρα. Οριακά κάτω από το 7% η ύφεση το 2012. Για το 2012 είναι απόλυτοι. Να πιάσουμε τον απόλυτο αριθμό του ελλείμματος, όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

»Είναι πάρα πολύ αυστηροί οι Ευρωπαίοι και τίποτε δεν είναι δεδομένο. Σε ορίζοντα 2020 το χρέος να παραμένει βιώσιμο. Η έμφαση θα είναι στα διαρθρωτικά. Δεν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα να μετέχει σε συζήτηση στις 20 Ιουλίου. Σε προσωπικό επίπεδο ήταν καλό το κλίμα. Υπάρχει καλή διάθεση. Πρέπει να δείξουμε και εμείς ότι αντιλαμβανόμαστε το Πρόγραμμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα