Φουντώνει η αντιπαράθεση Κυβνέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, μίλησε Αντώνης Σαμαράς το μεσημέρι της Παρασκευής (11/10) αφήνοντας αιχμές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη στάση που τηρεί απέναντι στα φαινόμενα βίας. Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν έμειναν ασχολίαστα από την Κουμουνδούρου που χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά, «αρχιερέα

του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων».

Οι παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και «από άλλους» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη θεωρία ότι «υπάρχει η καλή και η κακή βία».

«Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα αλλά και στον εμπρησμό της Marfin και εδώ η ευθύνη όλων είναι να καταγγέλλουν κάθε μορφή βίας», υπογράμμισε.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να το κατονομάσει. «Όλοι έχουν ευθύνη να αποδοκιμάσουν κάθε εγκληματική πράξη όχι να τρέχουν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφονών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι σε μια πραγματική δημοκρατία ευθύνη όλων είναι να συγκρατούν ακόμη και τη φραστική βία και όχι να πυροδοτούν τις εντάσεις.

Επικαλούμενος μάλιστα τα γεγονότα στις Σκουριές, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να υποστηρίζεις ότι οι παραβιάσεις της νομιμότητας σε αυτή την περίπτωση είναι «τάχα καλές». Αυτά δεν λέγονται πουθενά σε καμία σύγχρονη δημοκρατία, επεσήμανε και διερωτήθηκε μήπως δεν πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για τα έκτροπα στη Χαλκιδική.

«Αν θέλει κάποιος να είναι κόμμα δημοκρατικής ευθύνης δεν μπορεί να επικαλείται την καλή και την κακή βία», επανέλαβε ενώ κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν τη νομιμότητα και τους θεσμούς «χωρίς υποσημειώσεις, διγλωσσία και χωρίς ναι μεν αλλά».

Αναφορές στη Χρυσή Αυγή

«Το φαινόμενο των ναζί στην Ελλάδα είναι παράδοξο και ντροπή γιατί η χώρα υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί» τόνισε ο κ. Σαμαράς στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Όπως είπε, πρόκειται για φαινόμενο «επικίνδυνο για τις δημοκρατία μας γιατί την απειλούν όχι μόνο στα λόγια αλλά και έμπρακτα: δημιουργούν τάγματα εφόδου... σκοτώνουν».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Πολιτείας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «τους αντιμετωπίζουμε όπως τους αξίζει, ως εγκληματίες», προσθέτοντας πως «η δικαιοσύνη έχει τώρα το λόγο».

Σημείωσε μάλιστα πως αν αποκαλυφθούν ως εγκληματική οργάνωση θα υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες και θα ανασταλεί η χρηματοδότησή τους.

«Πρέπει να τελειώνουμε μαζί τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τους ίδιους τους νεοναζί, και να εξαλείψουμε τα αίτια που τους δημιούργησαν», που, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, εντοπίζονται στη μακροχρόνια ύφεση και στη χαλάρωση της νομιμότητας.

Ο κ. Σαμαράς αντέκρουσε τέλος την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τη μη προώθηση αντιρατστιστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όπως είπε, «η δικαιοσύνη συνέλαβε, απήγγειλε κατηγορίες και προφυλάκισε βουλευτές που ενέχονται σε υποθέσεις βίας. Όλα αυτά έγιναν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

«Φάνηκε ότι υπάρχει ήδη επαρκές νομικό οπλοστάσιο που επιτρέπει στην πολιτεία να προστατεύσει τη δημοκρατία. Εκείνο που έλειπε ήταν η πολιτική βούληση και πλέον αποδείξαμε ότι υπάρχει και πολιτική βούληση», πρόσθεσε.

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα ο κ. Σαμαράς, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Χθες διαδόθηκε η φήμη για νέα μέτρα, παρ' ότι το έχουμε πει πολλές φορές ότι 'δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα' και το είπε και η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, η δε Κομισιόν είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι. Αυτά, οφείλονται στο ότι πιάσαμε τους στόχους μας».

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να επαναφέρει το success story, υποστηρίζοντας πως η ανεργία μειώνεται, ενώ το ΑΕΠ δείχνει, έστω και ελάχιστη, τάση αύξησης, προσθέτοντας ότι η χώρα «βγάζει» πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αλλάζουμε την πορεία της χώρας και σύντομα θα φανεί στην κοινωνία και θα το νιώσει ο καθένας. Το χρέος το ελέγξαμε και το κουρέψαμε- πάνω από 125 δισ. άμεσα και 20 δισ. έμμεσα- και τώρα υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα κουρέψουμε 11 δισ. Αυτή είναι η συζήτηση και ενώ έχουν δεσμευτεί οι εταίροι μας ότι θα μας βοηθήσουν», σημείωσε.

Πως απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., είχαμε λίγο αργότερα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: «Σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής του, ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ομιλία ομολόγησε την έλλειψη πολιτικής βούλησης το προηγούμενο διάστημα, για την πάταξη της ναζιστικής βίας. Η ομολογία ενοχής του για το ότι παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, όπως εμφανίζονται και στη δικογραφία, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπραξε ως όφειλε, αλλά αντίθετα φλέρταρε ακόμα και με την ιδέα συγκυβέρνησης με τη Χ.Α, αναδεικνύει τις δικές της βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Εξάλλου, παρά τις τωρινές διαβεβαιώσεις ότι θα εξαλειφθούν τα αίτια εξάπλωσης του φασιστικού φαινομένου, αυτές είναι σαθρές στο βαθμό που δεν αγγίζουν τον πυρήνα της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής της εξαθλίωσης. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς ανακηρύσσεται για μια ακόμη φορά σε αρχιερέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων, από την οποία φραστικά και μόνο αποστασιοποιείται, για να διασκεδάσει την πολιτική του απομόνωση ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ποιος ακριβώς κάλυψε κ. Σαμαρά τον εμπρησμό στη Μαρφίν; Γιατί δεν έχουν ακόμα συλληφθεί οι υπαίτιοι; Ποιος πυροδοτεί τη βία και την ένταση; Ως πότε θα ρίχνετε λάσπη στους κοινωνικούς αγώνες και στην Αριστερά, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός κλίματος έντασης και εμφυλιοπολεμικού διχασμού; Πώς ακριβώς αποδεικνύει η κυβέρνηση το αίσθημα «δημοκρατικής ευθύνης» που τη διακατέχει, όταν με σπέκουλες προσπαθεί να κάνει πολιτική; Πώς ακριβώς οικοδομεί το αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη; Με το ψεύτικο εμπόριο ελπίδας περί δήθεν ανάπτυξης και με την ταυτόχρονη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων κοινωνικού κράτους; Και από πότε όσοι αναφέρονται στον πόνο και την απελπισία που διακατέχει τον κόσμο, καλλιεργούν τον εξτρεμισμό και την αποτυχία; Ως εδώ κ. Σαμαρά. Πλέον δεν μπορείτε να πείσετε ούτε το ίδιο σας το κόμμα. Ο λαός γνωρίζει πως τον σπρώχνετε ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα