Φωτιές τώρα Ελλάδα: Επιχειρήσεις σε Ρόδο, Κάρυστο, Αίγιο, Υλίκη και Βόλο

Σε έκτακτη ενημέρωση προέβη η Πυροσβεστική το απόγευμα της Κυριακής (23/7), για όλα τα μέτωπα φωτιάς που είναι ενεργά στη χώρα μας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ξεκίνησε λέγοντας πως μόνο την Κυριακή εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ συνολικά σε όλη την επικράτεια η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 82 περιπτώσεις ενεργών δασικών πυρκαγιών. Το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις σε αστικές περιοχές.

Στη φωτιά της Ρόδου επιχειρούν 266 πυροσβέστες, με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 οχήματα, ενώ

από αέρος περιοδικά πραγματοποιούν ρίψεις 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

«Σε αυτή τη μάχη είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δυνάμεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών, από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα. Επίσης, μέσα έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε ο εκπρόσωπους Τύπου, ενώ αναφέρθηκε και στις πολυάριθμες ομάδες εθελοντών. Σχεδόν σε όλες τις ανοιχτές πυρκαγιές δεν έλειψαν και σήμερα οι αναζωπυρώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα μέτωπα που έφτασαν κοντά σε οικισμό, όπως αυτό στο Ασκληπιείο Ρόδου.

Μεγάλες αναζωπυρώσεις και στα τρία μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύχτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης.

Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού. Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.

Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Όπως είναι γνωστό λόγω της εξέλιξης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Η εξέλιξη των μετώπων φωτιάς στην υπόλοιπη επικράτεια

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη στον Πλατανιστό Καρύστου , το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, εκ των οποίων η μία έχει ελεγχθεί και οι άλλες δύο είναι σε εξέλιξη.

Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και 6 αεροσκάφη. Η φωτιά στην Κάρυστο έχει λάβει διαστάσεις και για αυτό εστάλη μήνυμα του 112, ενώ αυτή την ώρα εκκενώνονται οι οικισμοί Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο. Στην Υλίκη Θήβας, στο Μετόχι Επιδαύρου, στο Δερβενάκι Αχαΐας, στον Αστακό Μεσολογγίου και στην Αμυγδαλιά Βόλου, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ότι οι συνθήκες είναι ακραίες. Παράλληλα, απεύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς. «Για τη δική σας ασφάλεια, σε περίπτωση που επιθυμείτε να επιστρέψετε στον τόπο διαμονής σας, θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις Αρχές», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Νέα φωτιά, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα

Πυρκαγιά σε δασική έκταση ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής, στις Λούτσες Κέρκυρας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη βόρεια Κέρκυρα δόθηκε 112 για εκκένωση από τους οικισμούς Πόρτες, Μέγκουλα, Σημιές, Παλιά Περίθεια και Σάγκα προς Κασσιόπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα