Φλέγον ζήτημα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Αντιδράσεις προκαλεί το απόρρητο του πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αναφέρει ότι «τις τελευταίες μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ότι το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής της κυβέρνησης, που συστάθηκε για να αποφανθεί περί του ύψους των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κατέληξε αιφνιδίως… απόρρητο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πως «η επανάληψη

της τακτικής της φυγομαχίας και από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν μας εκπλήσσει».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το οφειλόμενο στην Ελλάδα ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ του ποσού που είχε επιδικάσει το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή υπέρ της Ελλάδας».

Η Κουμουνδούρου, επικαλείται στοιχεία που έδωσε ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, για να αναφέρει ότι το ποσό αυτό φθάνει τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

Πρόκειται, για «το άθροισμα των επιδικασθέντων 108 δισ. για την ανασυγκρότηση των υποδομών της χώρας και των 54 δισ. που έλαβε η ναζιστική Γερμανία υπό μορφή αναγκαστικών δανείων».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος και πάλι στη συνέντευξη Γλέζου στέκεται και στο θέμα του «σπουδαίας ηθικής τάξης ζήτημα της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών που άρπαξαν οι Ναζί από τη χώρα, για τους οποίους ούτε καν γίνεται λόγος».

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, διαβίβασε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από εδώ και στο εξής θα γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και αναμένεται να ακολουθήσει, σχετική γνωμοδότηση.

Διαβάστε εδώ πόσα δισ. χρωστά στην Ελλάδα η Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα