Φινλανδία: Στα «πούπουλα» έριξε το δικαστήριο νεοναζί που σκότωσε αντιφασίστα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Με μια ποινή – χάδι «γλίτωσε» ένας 26χρονος στη Φινλανδία για τη βίαιη επίθεση του σε μέλος αντιρατσιστικού κινήματος που υπέκυψε αργότερα στα τραύματα του. Ο Φινλανδός, μέλος μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Ελσίνκι σε φυλάκιση δύο ετών για την επίθεση του στον 28χρονο ακτιβιστή.

Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα, ο Γιέσε Τορνιάινεν τιμωρήθηκε για «βιαιοπραγία» και όχι για «ανθρωποκτονία».

Ο 26χρονος συμμετείχε τον Σεπτέμβρη σε πορεία της νεοναζιστικής οργάνωσης «Κίνημα Αντίστασης

της Φινλανδίας» της οποίας είναι μέλος και κλώτσησε στο θώρακα τον Γίμι Καρτούνεν, όταν εκείνος έφτυσε ως αποδοκιμασία προς την πλευρά των νεοναζιστών. Ο 28χρονος έχασε τις αισθήσεις του και το κεφάλι του χτύπησε στο έδαφος, ενώ μια εβδομάδα μετά πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Ο ίδιος ο Τορνιάινεν ομολόγησε την πράξη του, όμως υποστήριξε έντονα πως ο θάνατος του Καρτούνεν δεν προκλήθηκε από την κλωτσιά στον θώρακα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εμπειρογνώμονες που κατέθεσαν πως ο 28χρονος ακτιβιστής θα είχε αποφύγει τον θάνατο αν δεν έκανε χρήση ναρκωτικών, δεν έφευγε μόνος του από το νοσοκομείο και ακολουθούσε την απαραίτητη θεραπεία.

Η εισαγγελέας Άνζα Ρίτα Ρίνκινεν που είχε εισηγηθεί ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πεντέμισι ετών, εξέφρασε την απογοήτευση της για την απόφαση- χάδι του δικαστηρίου και δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση.

«Μια πράξη βίας ενάντια σε ένα άτομο που σήκωσε το ανάστημα του σε μια ρατσιστική υποκίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα. Θεωρούμε ότι το θύμα ήταν ένα τέτοιο πρόσωπο», δήλωσε η Ρίνκινεν στο Yle.

Το άρθρο Φινλανδία: Στα «πούπουλα» έριξε το δικαστήριο νεοναζί που σκότωσε αντιφασίστα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα