Φιάσκο μεγατόνων στην Βενεζουέλα!

Αποτυχία η παρουσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ στο Προολυμπιακό του Καράκας και μεγάλες οι ευθύνες του Ηλία Ζούρου

του Μιχάλη Τσαμπά
Η Εθνική Ελλάδος πήγε στο Προολυμπιακό τουρνουά με ένα και μοναδικό στόχο: Να βάλει στις… αποσκευές της το ένα από τα τρία εισιτήρια, που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Άλλωστε ούτε ο όμιλος είχε αντιπάλους που να φοβίζουν, ούτε στην

πορεία υπήρχαν ομάδες μεγαθήρια! Κι όμως, η άλλοτε επίσημη αγαπημένη αυτή την φορά γύρισε στη βάση της… ντροπιασμένη, όσο κι αν αυτό ακούγεται βαρύ!
Γιατί είναι πραγματικά ντροπή (πάντα για αγωνιστικά ζητήματα μιλάμε και όχι για… εθνικές τραγωδίες), όταν χάνεις την παρουσία σου στους Ολυμπιακούς αγώνες, επειδή σε απέκλεισε η… Νιγηρία!
Η αφρικανική χώρα μπορεί να έχει στο ρόστερ της παίκτες που έμαθαν τα μυστικά του μπάσκετ στην Αμερική, αλλά σίγουρα δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να κοιτάξει την σοβαρή εθνική ομάδα στα μάτια. Γιατί στην Βενεζουέλα εμφανίστηκε μια ασόβαρη εθνική ομάδα, που δεν είχαμε συνηθίσει σε περασμένες μεγάλες διοργανώσεις.
Από την περίοδο της προετοιμασίας ακόμη φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά! Βασικοί παίκτες είτε πήγαν καθυστερημένα στο… προσκλητήριο, είτε πήγαν μετά το πρώτο τμήμα της, έχοντας χάσει σειρά φιλικών αγώνων. Βάσει των όσων είπε ο Ζούρος υπήρξε και παίκτης (Βουγιούκας), που χωρίς να είναι τραυματίας, το επικαλέστηκε για να μην παίξει σε ένα φιλικό.
Όλα τα παραπάνω φυσικά δείχνουν ότι στο θέμα της πειθαρχίας ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν κατάφερε να περάσει ούτε την… βάση!
Δεν είναι δυνατό μια εθνική ομάδα που πάντα έδειχνε προς τα έξω ότι είναι μια οικογένεια και αυτό έβγαινε και μέσα στο γήπεδο, αυτή την φορά χωρίς υπερβολή να μοιάζει με ένα… ξέφραγο αμπέλι. Είναι προφανές ότι ο Ηλίας Ζούρος είναι ένας καλός προπονητής, αλλά επίσης με την… περιπέτεια του Προολυμπιακού φάνηκε πως ίσως να μην έχει την τόσο μεγάλη προσωπικότητα, προκειμένου να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις.
Άλλωστε το δημόσιο… ξεκατίνιασμα μετά το φιάσκο της Βενεζουέλας με τον Ίαν Βουγιούκα, αλλά και το γεγονός ότι αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την Νιγηρία τα φόρτωσε όλα στην διαιτησία λένε πολλά! Βγήκε προς τα έξω μια εικόνα αποσύνθεσης, ενός προπονητή που δεν άντεξε την πίεση, έχασε τον έλεγχο και έψαξε πριν καν αναλάβει τις δικές του ευθύνες να βρει δικαιολογίες για το… κάζο του αποκλεισμού!
Η αλήθεια είναι ότι για όλους όσοι ασχολούνται με την εθνική ομάδα του μπάσκετ η αποτυχία στο Καράκας, ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αργήσει να ξεχαστεί και θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις... μαύρες σελίδες μιας εθνικής, από την οποία όλη η Ελλάδα έχει απαιτήσεις! Ίσως γι' αυτό να τονίζουμε και την αποτυχία της Βενεζουέλας. Όσο αφορά την... επόμενη ημέρα, από την στιγμή που δεν υπάρχει δραστηριότητα αυτό το καλοκαίρι, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Ευρωμπάσκετ του 2013!
Εκεί όπου η εθνική Ελλάδος θα πρέπει να σβήσει την... ανορθογραφία του φετινού καλοκαιριού και να κρατήσει ξανά ψηλά την σημαία
Keywords
Τυχαία Θέματα